• Nevavprestij
GÜNCEL Haber Girişi : 22 Ekim 2023 09:27

Bodrum'da kira artışı göçü devam ediyor

Bodrum'da kira artışı göçü devam ediyor
Bodrum'da ev kiraları çalışanların aldığı ücretleri geçti ve üç yıl içerisinde 10 kat arttı. Özel ve kamu çalışanlarının terk etmeye başladığı Bodrum’da iş dünyasını, işçi bulamama sorunu bulamama sorunu bekliyor

HABER MERKEZI - Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde fahiş derece yükselen kira artışları nedeniyle askeri ücretle geçinen çalışanlar bölgeyi terk etmeye başladı. En ucuz ev kirasının 25 bin 30 bin bandında olduğu ilçede özel sektör için eleman bulamam sorununa dönüştü. Bu durum başta hizmet olmak üzere Bodrum’daki iş dünyasını endişelendiren bir noktaya vardı. Askeri ücretle çalışanlardan 25 bin tl ev kirası isteniyor.

voyage otel

 

Konu Bodrum Ticaret Odası’nın da gündeminde. Ticaret odası önümüzdeki günlerde bir takım girişimlerde bulunacak. Bodrum Ticaret Odası 3’nolu Meslek Komitesi Üyesi ve Sempati Mobiya’nın da Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kısaoğlu, gelinen süreçte çalıştıracak eleman bulamadıklarını söyledi. Kısaoğlu, Bodrum için tehlike çanlarının çaldığına dikkat çekti. Sorunun aslında yeni olmadığını ve yıllardır önemlerin alınmaması nedeniyle bu noktaya geldiğini ifade eden Kısaoğlu, ”Bodrum’da artık özel sektör rahat değil. Böyle giderse eleman bulamadığımız için bu sektörün iflası gelebilir. Satış yapacak, sevkiyat yapacak eleman bulamıyoruz. Eleman bulamamızın asıl nedeni de yüksek kiralar. Yüksek kirala nedeniyle çalışan insanlar Bodrum’u terk etti. Ev kiraları 25 bin 35 bin aralığında. Böyle olunca askeri ücret ile çalışan işçi geçinemez oldu. Barınamayan insanlar şehri terk etti. Bu sadece bizimle ile ilgili bir durum değil. Bodrum’da tüm sektörlerde durum aynı. Bu sorunu geçtiğimiz yıllarda ifade ettik ne yazık ki önlemler alınmadı. Ayrıca günlük kiralar nedeniyle el sayısı azaldı. Mesela oteller personel barındıracakları yer bulamıyor. Uzak yerden ev tutanlar bu sefer yol ücretleriyle karşılaşıyor. Yol ücretleri de 4 katına çıkmış durumda. Böyle giderse çalışan bulamayacağız. Bu konuya dair acil önlemlerin alınması lazım” ifadelerini kullandı.  

 

 

 

E ticaret firmalarının haksız kazanç sağladığını belirten Kısaoğlu,”Eleman sorunun yanı sıra e-ticaret firmalarının haksız rekabetiyle de ayrıca uğraşmak zorunda kalıyoruz. E ticaret nedeniyle ciddi ciro kayıpları yaşamaktayız. Müşterileri bizden gördükleri ürünleri fotoğraflayıp sitelerden alıyor. Bizden daha düşük fiyata ve az karla ürünlerini sergileyen bu siteler satışlarını kolayca yapmakta. Ve bu durum bizi ciddi anlamda bizi etkiliyor. Kira yol, eleman maliyeti yok hiç bir şey yok, koy ve sat. Oysa biz burada ciddi maliyetleri karşılıyoruz. E ticaretin de beli bir süreci olmalıdır. Herkes bunu yapmamalıdır. Zorlaştırıcı adımların atılmasını bekliyoruz. Bu firmaların vergiye tabi olması lazım. Önlem alınmazsa durum daha da kötüleşir” diye konuştu.

 

KAYA: SOSYAL KONUT GEREKLİ 

 

 

 

Öyle ki yüksek kira nedeniyle eleman bulamam sorunu diğer sektörlerde yaşanıyor. Toprak Yapı Yöneticisi Adem Kaya, yaptığı açıklamada benzer sorunların inşaat sektöründe de yaşadığını belirtti. 15 Ekim itibariyle inşaat sezonun açıldığını söyleyen Kaya, “Bu sorun aslında Bodrum genelinde yaşanıyor. İnşat sezonu başladı fakat çalışacak insan yok. Geçtiğimiz yıllarda şehir dışından insanlar gelip çalışabiliyordu. Bizler onlara evler kiralayabiliyorduk veya kendileri bulabiliyordu. Artık imkânsız hale geldi. Bir evin maliyeti 25 bin lira. Günlük para alan bir kişi için bu maliyetin karşılanması zor. Bizler işveren olarak da bu maliyetleri karşılayacak durumda değiliz. Birçok şantiyede eksik eleman ile hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu sorunlar devam ederse kalitesiz hizmet sorunu da baş gösterecek. Bu anlamıyla derhal önlemlerin alınması lazım. Sosyal konut ve ya lojmanların yapılması lazım. ” dedi.