• raşit emir süer
EKONOMİ Haber Girişi : 07 Ekim 2021 14:47

‘Kantin fiyatları yüzde 60-70 oranında arttı’

‘Kantin fiyatları yüzde 60-70 oranında arttı’
Okul kantinlerindeki fiyatların pandemi öncesine göre yüksek olmasına hem öğrenciler hem de veliler tepkili. Durumun kontrol altına alınmasın isteyen veliler, fiyatların düşürülmesini talep etti.

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte öğrenci velilerinin ekonomik yükü daha da arttı. Özellikle okul kantinlerindeki fiyatların pandemi öncesine göre yüksek olmasına hem öğrenciler hem de veliler tepkili. Konuya ilgili görüştüğümüz öğrenci velileri, bu durumun bir an önce kontrol altına alınmasını ve fiyatların düşürülmesini istedi.

voyage otel

İki çocuğunun da okuduğunu söyleyen Hale Güler, “Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte çocuklarım okula başladı. Kantindeki fiyat listesini görünce çok şaşırdım. Çocuklarımın yanına beslenmesini koysam da zorunlu olarak kantinden alışveriş yapıyoruz. Küçük su 2.5 lira, simit 2 lira, küçük ayran 2.5 lira, bu fiyatların altından kalkamıyoruz” dedi. Güler, okul idarecilerine fiyatların yüksek olduğunu söylediklerinde, “Okul kantinlerini Kantinciler Odası denetliyor, bizim bu konuda yetkimiz yok” şekilde cevap aldıklarını söyledi.

 

‘KANTİNDEKİ HER ŞEY ATEŞ PAHASI’


Üçlü öğrenim yapılan bir okulda çocuğunun öğrenim gördüğünü söyleyen adının açıklanmasını istemeyen öğrenci velisi ise, “Çocuğum çok erken okula gitmek zorunda, erken kalktığı için sabah kahvaltı da yaptıramıyorum. Beslenmesini çantasına koysam da yetmiyor. Kısıtlı bütçemizle okul kantininden mecburen alışveriş yapıyoruz. Fakat kantindeki her şey ateş pahası. Çocuklarımız, beslenmekten çok açlığını giderip atıştırıyorlar” dedi.

‘KANTİN FİYATLARI YÜZDE 60-70 ORANINDA ARTTI’

 

Uzun bir pandemi arasından sonra okulların açılmasıyla birçok sorun yaşadıklarını söyleyen Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Şuğayip Vayiç, maske ve dezenfektan bulundurmanın dışında hiçbir önlem alınmadan eğitim öğretim yılına hem öğrenciler hem de öğretmenler olarak ciddi anlamda bir tedirginlikle başladıklarını ifade etti.

 

Vayiç, “Bulaş tedirginliğinin dışında okul kantinlerinde satılan temel gıda ürünlerinin karşılanmasında da ciddi bir pahalılıkla karşı karşıyayız. Okuldaki yemek fiyatları öğrenciler için yüzde 80 oranında, kantin fiyatları ise yüzde 60-70 oranında fahiş denecek şekilde arttı” dedi.

 

Evrensel'in haberine göre, Kantin fiyatlarındaki artışı idarecilerle görüştüklerini aktaran Vayiç, okul kantinlerindeki pahalılığın, 1.5 yıldır hiçbir iş yapamadıklarıyla ve her şeyin pahalıya mal olmasıyla açıklandığını söyledi. Bunun bir itiraf olduğunu belirten Vayiç, “Yetkililer, 1.5 yıllık ekonomik kayıplarını ve gelen zamları öğrencilerin ve öğretmenlerin sırtından karşılamaya çalıştıklarını da itiraf etmiş oluyor” diye ekledi.

 

‘DENETİM MEKANİZMASI YETERSİZ’


TükoDer İzmir Şube Sekreteri Leyla Demir de kantinlerdeki fiyatlarla ilgili TükoDer olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yazıyla başvuru yapıp denetleme isteyeceklerini söyledi. Demir, “Konuyla ilgi olarak somut delillere dayandırarak bilahare açıklama yapacağız. Okullarda kaotik bir durum gerçekten var. Kantinde satılan yiyecek miktar bakımından yetersiz, doyurucu değil, seçenek az ve fiyatlar yüksek” dedi. Kantin çalışanlarının PCR testlerinin olup olmadığının da belli olmadığını ifade eden Demir, “Denetim mekanizması yetersiz” dedi.

 

‘ÖĞRENCİLERİN BESLENME SORUNU DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI’


İkili üçlü öğrenim yapılan okullarda eğitim gören çocukların durumunun daha vahim olduğunu söyleyen Öğrenci Velileri Derneği (Öv-Der) İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, “İlkokul çağındaki çocuklar beslenme çantası taşısalar da okul kantinlerinden alışveriş yapmak zorunda kalıyor. Pandemi koşullarında okul kantinlerinin çok daha dikkatli ve sağlıklı gıda ürünleri satmaları gerekiyor” dedi.