• satrroıad dörüm
DÜNYA
Yayınlanma : 02 Temmuz 2026 03:30

Yeni araştırma: Denizin yükselmesi 132 milyon insanı etkileyebilir

Yeni araştırma: Denizin yükselmesi 132 milyon insanı etkileyebilir
Yeni bir araştırma, gerçek deniz seviyesinin beklenenden 27 santimetre daha yüksek olduğunu ve bu durumun 132 milyon insanı etkileyebileceğini ortaya koydu.

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, dünya genelindeki kıyı riskleri ve taşkın analizlerinde önemli bir hata yapıldığını ortaya koydu.

sempati mobilya

DENİZ SEVİYESİNDEKİ HATA

Araştırmacılar, kıyı şeritlerinde ölçülen gerçek deniz seviyesinin, mevcut birçok çalışmada 'sıfır' kabul edilen seviyeden ortalama 27 santimetre daha yüksek olduğunu tespit etti. Bu uyumsuzluğun bazı bölgelerde 1 metreyi aştığı vurgulandı. Seeger ve Minderhoud'un yürüttüğü çalışmada, 2009 ile 2025 yılları arasında yayımlanan 385 hakemli kıyı tehlike analizi incelendi.

TEORİK MODELLERİN YETERSİZLİĞİ

İncelenen çalışmaların %90'ının, yerel ölçümler yerine küresel ölçekteki yerçekimi modellemelerine dayandığı belirlendi. Araştırma verilerine göre, makalelerin %99'undan fazlasında deniz seviyesi ve kara yüksekliği verilerinin hatalı bir şekilde senkronize edildiği görüldü. Ayrıca, çalışmaların %73'ünde dikey veri sistemlerinin eksik olduğu rapor edildi. Okyanus akıntıları, rüzgar kalıpları ve iklim değişikliği gibi faktörler, gerçek deniz yüzeyinin teorik jeoit modelleriyle uyuşmadığını gösteriyor.

ETKİLENEN BÖLGELER

Güneydoğu Asya ve Okyanusya, uyuşmazlığın en yüksek olduğu bölgeler olarak işaret edildi. Pasifik ve Hint-Pasifik'teki bazı bölgelerde kıyı deniz seviyesinin, küresel jeoit modellerinin 1 metre üzerinde olduğu açıklandı. Latin Amerika, Doğu Afrika, Karayipler ve Orta Doğu gibi yerler de yüksek sapmanın görüldüğü diğer alanlar arasında. Araştırma, küresel ortalama deniz seviyesi artış hızının yıllık 4,2 ila 4,7 milimetre seviyelerine ulaştığını belirterek, bu hatanın kıyı altyapıları üzerindeki baskıyı artıracağını vurguladı.