YAŞAM
Yayınlanma : 17 Aralık 2025 00:00

Yapı Kullanım İzni Yok Diye Kapatılan Yurt Faciası: 100 Öğrenci Mağdur!

Yapı Kullanım İzni Yok Diye Kapatılan Yurt Faciası: 100 Öğrenci Mağdur!
Sakarya'da yapı kullanım izni olmadığı gerekçesiyle kapatılan tesiste kalan 100 Kazak öğrenci mağdur oldu. Tesis yönetimi, müteahhit firmanın baskısı ve hukuki süreçlerin devam etmesine rağmen kapatma kararının alındığını belirtti.

Sakarya'nın Serdivan ilçesinde, yapı kullanım izni olmadığı ve yurt olarak kullanıldığı gerekçesiyle kapatılma kararı alınan bir tesisin yönetimi, Kazakistan uyruklu yaklaşık 100 öğrencinin mağduriyet yaşaması üzerine bir açıklama yaptı.

teknik yapı

YATIRIM VE ANLAŞMA SÜRECİNDE YAŞANANLAR

Beşköprü Mahallesi Tokat Dere Caddesi'ndeki tesis, yapı kullanım izni olmadığı ve yurt olarak kullanıldığı ihbarı üzerine Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Serdivan Belediyesine bildirilmişti. Belediye, yurdun boşaltılması için 17 Aralık'a kadar süre tanımıştı. Bu kararın ardından tesiste kalan yaklaşık 100 Kazakistan uyruklu öğrenci mağduriyet yaşadı. Tesis yönetimi, öğrencilerin durumu ve kapatılma kararlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaparak süreci detaylandırdı. Açıklamaya göre, şirketleri Temmuz 2024'te Sakarya'daki Univa Rezidans sitesini site yönetimi E. Holding'den kiralayarak yaklaşık 100 milyon liralık bir yatırım yaptı. Ancak, bu yatırıma dair ödemeler yapılmadığı ve hukuki sürecin devam ettiği belirtildi. Şirketin, E. Holding ile yaptığı anlaşma gereği yalnızca üniversite öğrencilerine kiralama yapabildiği ve öğrencilerle yapılan kira sözleşmeleriyle ikamet tezkerelerini aldıkları vurgulandı. Ruhsat incelemesinde sitenin adının 'Univa Student Residence' olduğu ve konut olarak geçtiği belirtildi.

HUKUKİ SÜREÇ VE BASKILAR

Açıklamada, E. Holding'in yatırım karşılığı talep ettiği ödemeleri gerçekleştirmemesi ve sözlerini yerine getirmemesi üzerine hukuki süreçlerin başladığı aktarıldı. Ardından E. Holding'in, yapılan masraflar, işletme ve menkul malları bırakarak site yönetimini devretmeleri yönünde yasal ve yasal olmayan baskılar uyguladığı iddia edildi. Bu baskılara direnç gösterilmesi üzerine E. Holding ve yetkilisi R. E.'nin, belirli mercileri kullanarak şirketlerine ve siteye karşı bir kumpas başlattığı öne sürüldü.

MAHKEME SÜRECİ VE MAĞDURİYET

E. Holding ve R.E. tarafından Sakarya Valiliği'ne sitede üniversite öğrencilerinin kaldığı ve buranın yurt olduğu iddiasıyla kapatılma talebinde bulunulduğu belirtildi. Valiliğin, ruhsat eksikliğinden değil, müteahhit firmanın yazılı başvurusu ve istemiyle tesisi kapattığı ifade edildi. Şirket, Sakarya İdare Mahkemesi'nde bu işlemin hukuka aykırılığına dair dava açtı ve davaların devam ettiği vurgulandı. Valilik ve İl Spor Müdürlüğü'nün, öğrencilerin kaldığı ve yurt vasfında olduğu gerekçesiyle tesisi kapatma kararı aldığı, ancak Sakarya'da birebir aynı nitelikte ve öğrenci barındıran başka yerlerin de faaliyet gösterdiği belirtildi. Valilik tarafından idare mahkemesine sunulan dilekçede, kapatma talebinde bulunanın müteahhit firma E. Holding olduğu ve "üniversite öğrencileri kalıyor, yurt sayılır, bu sebeple kapatılması gerekir" şeklindeki başvurunun kapatma işlemini tetiklediği belirtildi. Bu durumun, 404 daire sahibi, site yönetimi şirketi ve kiracılar için büyük bir mağduriyet yarattığı ifade edildi. Dava süreci devam ederken işletmenin faaliyetlerinin durdurulmaması gerektiği taleplerinin reddedildiği ve dava devam ederken sitenin kapatılıp mühürlendiği aktarıldı. Açıklamada, öncelikli mağduriyetin öğrenci kiracılar, ardından daire sahipleri ve şirket olduğu belirtildi. Ruhsatta konut olarak geçen ve emsal yerler olmasına rağmen, E. Holding ve R.E.'nin talepleri doğrultusunda valilik tarafından kapatıldığı vurgulandı. Yetkililerin ilk teftişte buranın konut olduğunu sözlü olarak belirttiği ancak daha sonra valilikle birlikte yurt olduğuna karar verdiği aktarıldı. Bu tür durumlarda, dava sonuçlanana kadar işletmelerin faaliyetlerinin durdurulmaması gerektiği, aksi takdirde dava lehte sonuçlandığında ortaya çıkacak tazminatın devlete büyük yük olacağı belirtildi.