SİYASET
Yayınlanma : 25 Kasım 2025 16:29

Vucic: Sırbistan'ın tek rafinerisi, yaptırımlar yüzünden 4 gün içinde kapanabilir!

Vucic: Sırbistan'ın tek rafinerisi, yaptırımlar yüzünden 4 gün içinde kapanabilir!
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, ABD yaptırımları devam ederse ülkenin tek rafinerisinin 4 gün içinde kapanabileceği uyarısında bulundu.
Vucic: Sırbistan'ın tek rafinerisi, yaptırımlar yüzünden 4 gün içinde kapanabilir!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, basın toplantısında ülkenin tek petrol rafinerisi olan Rus kontrolündeki Sırbistan Petrol Endüstrisi'ne ait rafinerinin, ABD'nin yaptırım uygulaması nedeniyle 4 gün içinde kapatılabileceği uyarısında bulundu.

sempati mobilya

ENERJİ KRİZİ TEHDİDİ

Vucic, Sırbistan'ın enerji krizi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Yaptırım muafiyeti sağlanmazsa rafinerinin tamamen durması an meselesi" dedi. Ülkenin enerji sistemi için belirli miktarda ham maddenin dolaştırıldığı bir durumun mevcut olduğunu ifade eden Vucic, "Dün ABD hükümetinden izin alabileceğimizi umuyorduk, ancak olumlu bir yanıt gelmedi" şeklinde konuştu.

SAĞLIK VE GIDA TEDARİKİ TEHLİKEDE

Cumhurbaşkanı, eğer yaptırımlar devam ederse, sağlık sisteminin ve gıda tedarikinin tehlikeye gireceğini vurguladı. Sırbistan'daki hayatın durabileceğini belirten Vucic, "Eğer durum böyle devam ederse, marketlerde temel gıda maddelerinin tedarikinde sıkıntılar yaşanabilir" dedi. Ayrıca, ABD'den beklenen çalışma lisansı onayının gelmemesi durumunda, rafinerinin rezervlerinin Aralık ayı sonuna kadar yeteceğini aktardı.