• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
  • yk 29 ağostıs
EKONOMİ
Yayınlanma : 28 Ağustos 2026 05:47

Tutuklanan maden işçileri sendika temsilcileriyle ilgili tepkiler büyüyor

Tutuklanan maden işçileri sendika temsilcileriyle ilgili tepkiler büyüyor
Yıldızlar SSS Holding'in maaş ödememesi üzerine tutuklanan maden işçileri temsilcileriyle ilgili tepkiler büyüyor. Özgür Özel, tutuklamaların emekçilere gözdağı olduğunu belirtti.
Tutuklanan maden işçileri sendika temsilcileriyle ilgili tepkiler büyüyor

Yıldızlar SSS Holding'in madencilere maaşları ödememesi üzerine, Bağımsız Maden-İş Sendikası Başkanı Gökay Çakır ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk etme’ suçlamasıyla tutuklandı.

Tutuklanan maden işçileri sendika temsilcileriyle ilgili tepkiler büyüyor 1

Çakır ve Aksu'nun tutuklanması

Tutuklama kararına gelen tepkiler artarken, YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, bu durumun hakkını arayan emekçilere yönelik bir gözdağı olduğunu ifade etti. Özel, “Gökay Çakır ile Başaran Aksu’nun tutuklanması, hakkını arayan emekçilere verilmek istenen açık bir gözdağıdır” dedi. Eskişehir merkezli Doruk Madencilik ve Elazığ merkezli Eti Gümüş işçileri, bu yıl üçüncü kez Ankara’da eylem düzenliyor. 18 günlük süre içinde Çakır ve Aksu, 7 kez gözaltına alınmıştı. Çakır ve Aksu, sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandı.

Tutuklanan maden işçileri sendika temsilcileriyle ilgili tepkiler büyüyor 2

Özgür Özel'in açıklamaları

Özel, madencilerin haklarının ödenmesini ve mücadelenin devamını savundu. “Gökay Çakır ve Başaran Aksu masum emekçilerdir, derhal serbest bırakılmalıdır” şeklinde bir çağrıda bulundu. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da, “Halkı tahrik eden sizlersiniz, insanları aç bırakarak tahrik ediyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Çakır, tutuklanmasının ardından, “Patronun yargı önüne çıkarıldığını görmedim” dedi. Doruk Madencilik ve Eti Gümüş işçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önündeki eylemlerine son verdi. Açıklamalarında, işçilerin alacaklarının kısmen ödenmeye başlandığını belirtti. Sendika avukatı Saruhan Efe Kadayıfçı, tutuklamaların haksız olduğunu vurguladı ve Yıldızlar SSS Holding hakkında soruşturma açılmadığına dikkat çekti.

Tutuklanan maden işçileri sendika temsilcileriyle ilgili tepkiler büyüyor 3