EKONOMİ
Yayınlanma : 20 Aralık 2025 12:54

TÜRKONFED'den 2026 için ekonomik denge öngörüsü: Üretim ve yatırım toparlanacak

TÜRKONFED'den 2026 için ekonomik denge öngörüsü: Üretim ve yatırım toparlanacak
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, 2026'yı ekonomi için dengelenme yılı olarak öngörüyor. Enflasyonun düşmesi ve faiz-kur dengesinin sağlanmasıyla finansal istikrarın artacağını belirten Sönmez, KOBİ'lere yönelik finansmana erişim kolaylığı

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, 2026 yılının ekonomi için bir dengelenme yılı olacağını öngördüklerini belirtti. Enflasyonun kademeli olarak düşmesi ve faiz ile kur dengesinin sağlanmasının finansal istikrarı destekleyeceğini vurgulayan Sönmez, 100 bini aşkın işletmeyi temsil ettiklerini ve iş dünyasının nabzını tuttuklarını ifade etti.

sempati mobilya

İŞ DÜNYASININ ZORLU GEÇEN YILI VE BEKLENTİLER

Sönmez, bu yılın 2023 ve 2024'ten pek farklı geçmediğini, enflasyonun yüzde 30 seviyelerine yaklaşması ve faizlerin bir miktar düşmesi gibi olumlu gelişmelere rağmen, yüksek faiz oranlarının işletmelerin nakit akışı yönetimini dahi zorlaştırdığını dile getirdi. Faiz indirimlerinin kredi faizlerine yeterince yansımadığını ve artan maliyetlerin üretim yapan şirketler üzerinde ciddi baskı yarattığını, bu durumun birçok işletmeyi 'bekle-gör' pozisyonuna ittiğini belirtti.

2026 YILI İÇİN FIRSATLAR VE STRATEJİK ADIMLAR

TÜRKONFED Başkanı, 2026'nın ekonomi için bir dengelenme yılı olacağını, enflasyonun düşmesiyle faiz ve kur dengesinin sağlanacağını ve bunun finansal istikrarı destekleyeceğini tekrarladı. Bu süreçte önceliğin üretim ekonomisinin önünü açmak ve işletmelere uzun vadeli plan yapma imkanı sunan bir iklim yaratmak olduğunu vurguladı. KOBİ'lerin zorlu koşullarda bile üretmeye ve istihdam yaratmaya devam ettiğini belirten Sönmez, gerekli destek ve iyileştirmelerle 2026'nın KOBİ'ler için sıçrama noktası olabileceğini söyledi. Faizlerin makul seviyelere inmesi, kur istikrarının korunması ve yapısal reformların devam etmesiyle yatırım kararlarının da tetikleneceğini ekledi. Yılın ikinci yarısından itibaren üretim ve yatırım iştahındaki toparlanmanın istihdama yansıması beklentisi içinde olduklarını, özellikle yeşil dönüşüm, enerji, savunma ve gıda teknolojileri gibi stratejik sektörlerde yeni istihdam alanları oluşacağını öngördüğünü belirtti. Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlığı, güçlü lojistik ağı ve genç iş gücüyle küresel rekabette öne çıkabileceğini vurgulayan Sönmez, dijitalleşme ve yeşil dönüşümün birer ekonomik egemenlik ve rekabet stratejisi olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Enerjinin bir güç aracı haline geldiğini, Türkiye'nin enerji koridorları ve yenilenebilir enerji potansiyelini kullanarak makroekonomik bağımsızlığını güçlendirebileceğini sözlerine ekledi. Son üç yıldır iş dünyasının en büyük sorununun finansmana erişim olduğunu belirten Sönmez, kredi mekanizmalarının çeşitlendirilmesi, finansal teknoloji çözümlerinin desteklenmesi, üretim yapan KOBİ'ler için hedefli ve düşük faizli yatırım kredileri tasarlanması gerektiğini savundu. Teminat yapısının esnetilerek taşınır teminat rejiminin işlevsel hale getirilmesi ve geleceğe dönük varlıkların teminat olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Finansal okuryazarlığın güçlendirilmesi ve kurumsallaşmanın artırılması gerektiğini belirten Sönmez, makroekonomik istikrar ve öngörülebilirliğin risk primlerini düşürerek finansmana erişimi kolaylaştıracağını söyledi. Bölgesel farklılıkların gözetildiği finansal programların oluşturulması ve Anadolu'daki KOBİ'lerin kaynaklara erişiminin kolaylaştırılması önerisinde bulundu. Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasının 81 ilin bütüncül gelişimiyle mümkün olacağını belirten Sönmez, sanayi tesislerinin Anadolu'ya yayılması ve TOKİ modelinin bu bölgelerde uygulanması gerektiğini savundu. Bu sayede KOBİ'lerin daha verimli üretim yapabileceğini ve ikiz dönüşümün desteğiyle başarı şanslarının artacağını söyledi. Ayrıca, deprem riski nedeniyle Marmara Bölgesi'nin tenhalaştırılması ve sanayi kümelenmesinin diğer bölgelere yayılmasının gerekliliğine dikkat çekti.