Dünya genelinde çam balı üretiminin yüzde 90'ını karşılayan Türkiye'de, arıcılar bal sağım sezonunu açtı. Muğla ve Ege ile Akdeniz bölgelerindeki arıcılar, bu yıl bereketli bir sezon geçirmenin sevincini yaşıyor.

Doğanın sunduğu verimlilik
Türkiye, bal üretiminde dünya genelinde Çin'in ardından ikinci sırada yer alıyor. Mevsimlere bağlı olarak farklı bal çeşitleri üreten Türkiye, sonbahar döneminde çam ağaçlarından nektar toplayarak çam balı üretimine yoğunlaşıyor. Mersin ve Muğla gibi çeşitli rakımlara sahip bölgelerdeki arıcılık faaliyetleri, kovanların dolup taşmasını sağlıyor. Arıcılar, topladıkları petekleri modern makinelerle işleyerek bal üretiyor.

Arıcıların mutluluğu
Balcı Selahattin Say, bu yılki sezonun yağışlar ve elverişli iklim koşulları sayesinde verimli geçtiğini belirtti. Say, “Biz Türk arıcıları olarak dünya çam balının yaklaşık yüzde 90'ını Türkiye'de üretiyoruz. Bu yıl sağım sezonu çok güzel geçti. Tüm arıcılar mutluyuz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, elde edilen balın hem iç piyasada hem de birçok ülkeye ihraç edildiği aktarıldı. Diğer arıcılar da bu yılın bereketli geçtiğini ve çam balının sağlık için faydalarına dikkat çekti.










