GÜNDEM
Yayınlanma : 01 Kasım 2025 01:00

Türkiye balda zirvede: Kovan varlığında 3üncü, üretimde Çini zorluyoruz!

Türkiye balda zirvede: Kovan varlığında 3üncü, üretimde Çini zorluyoruz!
Bakan Yumaklı, Türkiyenin arıcılıkta küresel liderliğe oynadığını açıkladı: Kovan varlığında 3üncü, bal üretiminde Çini yakalıyoruz. Sektördeki haksız kazanç elde edenlere karşı sert önlemler alındığı vurgulandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tuncelideki Yeni Kovan, Yeni Umut Projesi kapsamında arı kovanı dağıtım törenine katılarak sektörle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, Türkiyenin arıcılık alanındaki küresel konumuna dikkat çekerek, ülkenin kovan varlığında dünya üçüncüsü, bal üretiminde ise Çinin ardından ikinci sırada yer aldığını belirtti.

teknik yapı

ARICILIKTA ALTIN DOKUNUŞ

Konuşmasında, Türkiyenin zengin ballı bitki florasının önemini vurgulayan Bakan Yumaklı, "Dünyada bilinen ballı bitkiler florasının da yüzde 75’i ülkemizde bulunuyor. Ne kadar önemli bir hazinenin üzerinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum." dedi. Son 23 yılda yapılan çalışmalarla Türkiyede bir arıcılık haritası oluşturulduğunu ve 900 bal ormanı tesis edildiğini aktaran Yumaklı, balda markalaşma konusunda da önemli mesafeler katedildiğini, 35 coğrafi işaret tescili almış balın bulunduğunu söyledi. Arıcılık işletmesi sayısının 5 kat artışla 98 bine, arılı kovan varlığının ise yüzde 115 artışla 9 milyon adete ulaştığını ifade etti.

EMEĞE SAYGISIZLIĞA GEÇİT YOK

Bakan Yumaklı, arıcılık ürünleri üretiminde emeğe haksızlık ederek haksız kazanç elde etmeye çalışanlara karşı yoğun bir mücadele yürüttüklerini vurguladı. Denetimler sonucunda 15 milyona kadar ceza kesildiğini ve faaliyet durdurulduğunu belirten Yumaklı, "Amacımız üreticilerimizin emeğini korumaktır. Çiftçimizin emeği ve halkımızın sağlığıyla oynayanların yanına kar kalmayacağını bundan hiçbir toleransımızın olmadığını buradan tekrar ifade etmek istiyorum." diye konuştu. 2025 yılının ilk 10 ayında yaklaşık 2 bin denetim gerçekleştirildiğini ve 142 firmaya idari yaptırım uygulandığını ekledi. Bitkisel üretimde yüzde 85, küçükbaş hayvan varlığında yüzde 76 ve arılı kovan varlığında yüzde 97 artış sağlandığını, tarımsal hasılanın ise 27 kat artışla 2.6 milyar liraya ulaştığını sözlerine ekledi.