İsrail basınında yer alan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Hamas'ın yenilgiye uğratılması ve Gazze kentinin işgali konusunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya baskı uyguluyor. Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Trump, Tel Aviv'i Hamas'ı yenmesi için zorluyor. Netanyahu'nun Gazze'yi işgal etme veya İsrail'in şartlarıyla Hamas'la anlaşma konusunda diretmesinin ardındaki nedenlerden biri de bu baskı.
TRUMP'IN GAZZE İŞGALİYLE İLGİLİ ENDİŞELERİ
Trump, İsrail'in Hamas'ı neden hızlıca yenilgiye uğratmadığını anlamakta güçlük çekiyor. Haberde ayrıca, Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un Gazze kentinin işgalinin aralık ayı sonuna kadar tamamlanacağını iddia ettiği belirtiliyor. Ancak İsrailli askeri yetkililer, Trump'ın Gazze'deki görüntüleri görmesi durumunda İsrail'e verdiği desteğin değişebileceğini ve işgal tamamlanmadan çatışmaları durdurabileceğini düşünüyor.
HAMAS'IN TESLİM OLMA İHTİMALİ
İsrail ordusu, Gazze kentinin işgalinden sonra bile Hamas'ın teslim olma ve İsrail'in şartlarını kabul etme ihtimalinin düşük olduğunu değerlendiriyor. Netanyahu, 10 Ağustos'ta, kapsamlı bir anlaşma için Hamas'ın silahsızlandırılması, Gazze'nin silahtan arındırılması, esirlerin serbest bırakılması, Gazze güvenliğinin İsrail kontrolüne geçmesi ve Gazze'de Hamas ve Filistin yönetimine bağlı olmayan bir sivil yönetim kurulması şartlarını öne sürmüştü.







