Trump'ın İran mektubu, Kongre'de tartışma ateşini harladı

Trump, Kongre'ye gönderdiği mektupta İran'daki operasyonlar hakkında bilgi verdi. Ancak Demokratlar, ateşkesin esasen çatışmaların sona erdiği anlamına gelmediğini savunuyor.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'daki askeri operasyonlar için tanınan 60 günlük yasal sürenin dolacağı günde Kongre'ye bir mektup gönderdi.
MEKTUPTAKİ İFADELER
Trump, mektubunda 2 Mart 2026 tarihinde Kongre’ye, 28 Şubat 2026'da Amerika Birleşik Devletleri kuvvetlerinin Epic Fury Operasyonu'nu başlattığını ve İran İslam Cumhuriyeti rejimine karşı hassas saldırılar gerçekleştirmeye başladığını bildirdi. Bu operasyon, Amerikalıların ve ABD'nin yurt içi ile dışındaki çıkarlarını koruma sorumluluğu doğrultusunda ve ABD’nin ulusal güvenlik ile dış politika çıkarlarını ilerletmek amacıyla emredildi.
Ateşkes ve Devam Eden Tehditler
Trump, 7 Nisan 2026'da iki haftalık bir ateşkes emri verdiğini ve bu ateşkesin uzatıldığını belirtti. 7 Nisan 2026'dan bu yana ABD kuvvetleri ile İran arasında herhangi bir çatışma yaşanmadığını vurguladı. Ancak, ABD'nin İran rejimine karşı yürüttüğü operasyonların başarısına rağmen, İran’ın ABD'ye ve silahlı kuvvetlere yönelik oluşturduğu tehditin hâlâ varlığını sürdürdüğüne dikkat çekti.
SAVAŞ YETKİLERİ YASASI TARTIŞMASI
1973 tarihli ‘Savaş Yetkileri Yasası’ uyarınca, ABD başkanları Kongre onayı olmadan en fazla 60 gün süreyle askeri operasyon yürütebiliyor. Trump yönetimi, ateşkesle birlikte hukuki açıdan İran ile yaşanan askeri gerilimin sona erdiğini savunsa da, Demokrat Parti mensubu Kongre üyeleri bu yoruma itiraz ediyor. Onlara göre, ateşkes ilanı çatışmaların tamamen sona erdiği anlamına gelmiyor ve Hürmüz Boğazı'ndaki ablukayı sürdürmek, sahadaki askeri hareketliliğin devam ettiğini gösteriyor. Trump'ın bu açıklamaları, ABD medyasında anayasaya uygunluk tartışmalarını boşa çıkarma çabası olarak değerlendirildi.
- 00:20Oscar heykelciğini silah sandılar, sonra havalimanında buharlaştı!
- 00:10Cem Yılmaz ve Fas Sultanı: Yüzyıllar arasındaki şaşırtıcı benzerlik
- 00:00Teksas semalarında kabus: Küçük uçak düştü, 5 kişi hayatını kaybetti
- 00:00İran'da patlama: 14 devrim muhafızı hayatını kaybetti
- 23:52Trump'tan Kral Charles'a jest: İngiliz viskisine uygulanan gümrük vergileri kalkıyor





