Amerika Birleşik Devletleri'nde Donald Trump yönetimini yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Yüksek Mahkeme, Başkan Trump'ın doğum hakkına dayalı vatandaşlığı sınırlamayı amaçlayan tartışmalı başkanlık kararnamesini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
ANAYASA ÇİĞNENDİ Mİ?
Mahkemenin oybirliğiyle aldığı kararda, söz konusu kararnamenin ABD Anayasası'nın temel taşlarından biri olan Vatandaşlık Maddesi'ne açıkça aykırı olduğu vurgulandı. Hakimler, ebeveynlerinin yasal statüsü ne olursa olsun, ABD topraklarında doğan her çocuğun Anayasa'nın 14. Değişikliği gereğince doğumla ABD vatandaşı sayılacağına hükmetti.
DOĞUM HAKKI VATANDAŞLIĞI KORUNDU
Başkan Trump'ın kararname ile hayata geçirmek istediği düzenleme, otomatik doğum hakkına dayalı vatandaşlığın yalnızca ebeveynlerinden en az birinin ABD vatandaşı veya daimi oturma izni sahibi olması durumunda tanınmasını öngörüyordu. Ancak Yüksek Mahkeme'nin bu kararıyla, mevcut doğum hakkı vatandaşlığı uygulaması güvence altına alınmış oldu.








