Trump: Bagram Hava Üssü'nü geri almak istiyoruz

ABD Başkanı Trump, Çin'in nükleer tesislerine yakınlığı nedeniyle stratejik öneme sahip Bagram Hava Üssü'nü geri almak istediklerini açıkladı. Üs, ABD'nin Afganistan'dan gizlice çekilmesinin ardından Taliban'ın eline geçmiş ve yağmalanmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere ziyaretinde yaptığı açıklamada, ABD'nin 2021 yılında terk ettiği Bagram Hava Üssü'nü geri almak için çalıştıklarını duyurdu. Trump, bu isteğin sebeplerinden birinin, Çin'in nükleer silah tesislerinin üsse sadece bir saat uzaklıkta olması olduğunu belirtti.
STRATEJİK ÖNEM
Bagram Hava Üssü, 11 Eylül saldırılarından sonra başlatılan operasyonlar boyunca yaklaşık 20 yıl ABD öncülüğündeki güçlerin Afganistan'daki en stratejik merkezi konumundaydı. Üssün Taliban'ın eline geçmesi, Trump tarafından defalarca eleştirilmiş ve önceki yönetimin Afganistan'dan çekilme sürecindeki yanlış yönetimine bağlanmıştı.
GİZLİ ÇEKİLME
ABD ve NATO birliklerinin Temmuz 2021'de gizlice üssü terk etmesi, Afgan yetkilileri tarafından da tam olarak anlaşılamamıştı. Associated Press'te yer alan bir habere göre, ABD askerleri, elektriği keserek ve Afgan komutanına haber vermeden gecenin bir yarısı üsten ayrılmıştı. Komutan, Amerikalıların ayrılışından iki saat sonra durumu öğrenmişti. Afgan ordusunun üsse ulaşmadan önce, yağmacılar tarafından işgal edildiği ve üssün yağmalandığı da haberlerde yer aldı.
- 05:35Donald Trump Jr. nadir element şirketi için Pentagon'dan dev kredi aldı
- 02:57Malatya'da yolun karşısına geçerken canından oldu: İki araç hızla gelip hayatını aldı
- 02:04Jessica Alba, 17 yıllık evliliğin ardından yeni aşkıyla plajda görüntülendi
- 01:50Elazığ'da apartman alevler içinde kaldı: 1 hamile kadın dahil 4 kişi etkilendi
- 00:22Kemikli rampalarında bayram dönüşü trafiği gece de yoğun






