Tapusu olan paraya para diyor: İşte yatırımın yeni rotası ve en çok kazandıran 15 şehir!

Mart 2026 verilerine göre Türkiye'de imarsız arazi fiyatları ortalama 764 TL/m² oldu. Bingöl, Diyarbakır gibi şehirler enflasyonu katlarken, İstanbul, Ankara, İzmir'de reel kayıp yaşandı.
Türkiye genelinde imarsız arazi (bağ, bahçe, tarla) satışlarına ilişkin Mart 2026 verileri gayrimenkul piyasasındaki yeni trendleri ortaya koydu. Ülke genelinde metrekare başına ortalama 764 TL'ye ulaşan arazi fiyatlarındaki yıllık artış %17,36 olarak kaydedildi. Ancak, %31'i aşan yıllık tüketici enflasyonu karşısında bu artış, Türkiye ortalamasında arazi yatırımının reel olarak değer kaybettiği anlamına geliyor.
ENFLASYONU KATLAYAN ŞEHİRLER
Genel ortalamanın dışında kalan ve yatırımcısına kazandıran bölgeler de mevcut. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bazı şehirler, enflasyon oranlarının çok üzerinde bir getiri sağlayarak dikkat çekti. Bingöl, yıllık %75,11'lik artışla zirvede yer alırken, Diyarbakır, Hakkâri ve Şırnak gibi iller de %50'yi aşan artış oranlarıyla öne çıktı. Bu şehirlerde yapılan arazi yatırımları, enflasyonist ortamda yatırımcıyı korudu ve reel kazanç sağladı.
BÜYÜKŞEHİRLERDE BEKLENEN YÜKSELİŞ YOK
Ekonominin lokomotifi konumundaki İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise arazi fiyatlarındaki artış oranları beklentilerin altında kaldı. Bu üç büyükşehirdeki yıllık artışların, enflasyon oranının oldukça gerisinde kalması, bu bölgelerdeki arazi yatırımcılarının son bir yılda reel bazda kayıp yaşamasına neden oldu. Piyasa analistleri, yatırımcıların artık büyükşehirler yerine gelişme potansiyeli yüksek ve metrekare fiyatı daha uygun Anadolu illerine yöneldiğini belirtiyor.
- 00:10Türkler yoğurt tüketiminde yeni bir rekor kırdı
- 00:00ŞOK ANLAR! Gösteri uçakları havada çarpıştı, 4 pilot paraşütle kurtuldu
- 23:52Gökçe Bahadır'dan anne olmak için 'kısmet'li açıklama: Bebek yolda mı?
- 23:44Suudi Arabistan, Irak'tan gelen 3 İHA'yı imha etti
- 23:35And Dağları eteklerinde devasa güneş enerjisi çiftliği: 620 hektarlık alana 500 bin panel yerleştirildi





