• ceylan hafriyat
EKONOMİ
Yayınlanma : 21 Eylül 2026 15:09

Suudi Arabistan, Türkiye'de güneş santrali yatırımı yapacak

Suudi Arabistan, Türkiye'de güneş santrali yatırımı yapacak
Suudi Arabistan, Türkiye'de güneş enerjisi santrali yatırımı yapacak. Ayrıca, Saudi Aramco'nun OYAK ile petrol sektöründe ortaklık görüşmeleri devam ediyor.

Türkiye ve Suudi Arabistan arasında enerji alanında kapsamlı bir iş birliği süreci başlatıldı. Suudi Arabistan, Karaman ve Sivas'ta toplam 2 bin megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali yatırımı gerçekleştirecek.

Elektrik alım sözleşmesi

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), bu santrallerde üretilen elektriği euro/cent üzerinden 30 yıl boyunca satın alma taahhüdünde bulundu. Yatırım, gümrük vergisi, KDV ve ÖTV gibi yükümlülüklerden muaf tutulacak.

Ortaklık görüşmeleri sürüyor

Saudi Aramco, OYAK ile petrol ve akaryakıt sektöründe ortaklık için görüşmelerde bulunuyor. İzmir Aliağa'daki tesisleri ziyaret eden Aramco yöneticilerinin, diğer illerdeki tesisleri de incelediği ifade ediliyor. Ortaklık görüşmelerinin sonuçlanması ve resmi duyurunun yapılması bekleniyor.