• ceylan hafriyat
SİYASET
Yayınlanma : 06 Kasım 2025 23:40

Şırnak'a dev yatırım yağmuru: 341 milyon TL'lik 11 proje açılıyor, 3 yeni anlaşma imza aşamasında!

Şırnak'a dev yatırım yağmuru: 341 milyon TL'lik 11 proje açılıyor, 3 yeni anlaşma imza aşamasında!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Şırnak'ta 341 milyon TL'lik 11 yeni projenin açılışını yapacaklarını ve 20 milyon TL'lik 3 yeni projenin protokolünü imzalayacaklarını duyurdu. Organize sanayi bölgeleri ve KOBİ'lere yönelik ön
Şırnak'a dev yatırım yağmuru: 341 milyon TL'lik 11 proje açılıyor, 3 yeni anlaşma imza aşamasında!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Şırnak'taki kalkınma hamlelerinin hız kazandığını müjdeledi. Bakan Kacır, il genelinde toplamda 341 milyon lira değerindeki 11 yeni projenin resmi açılışını yapacaklarını duyurdu. Bununla birlikte, yatırım değeri 20 milyon lirayı aşan 3 yeni projenin de protokol imza töreni gerçekleştirilecek.

teknik yapı

ŞIRNAK'TA SANAYİ VE YATIRIM PROJELERİ HIZ KAZANIYOR

Şırnak'a ziyaret gerçekleştiren Bakan Kacır, Vali Birol Ekici ile bir araya gelerek kentteki mevcut sanayi ve yatırım projeleri hakkında detaylı bilgi aldı. Ardından AK Parti İl Başkanlığı ve Şırnak Belediyesi'ni de ziyaret eden Bakan Kacır, Şırnak Öğretmenevi'nde düzenlenen "Şırnak İli 2025 Yılı Projeleri Protokol İmza Töreni"ne iştirak etti. Konuşmasında, Türkiye'nin son 23 yılda kaydettiği büyük ilerlemelere dikkat çekerek, bu güçlü temeli koruyarak kalkınma yolculuğuna devam edeceklerini vurguladı. Şırnak'ın kalkınma hamlesini ivmelendirmek ve planlı sanayileşmeyi sağlamak adına önemli adımlar atıldığını belirten Kacır, yerel yönetimdeki başarıları nedeniyle Şırnak Belediye Başkanı'na özel olarak teşekkürlerini iletti.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE VE KOBİ'LERE BÜYÜK DESTEK

Bakan Kacır, Şırnak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Cizre OSB'nin altyapı projeleri için toplamda 227 milyon liralık uygun koşullu finansman sağlandığını açıkladı. Cizre OSB'nin 600 dönümlük ek genişleme alanındaki altyapı çalışmalarının kısa süre içinde tamamlanacağına işaret eden Kacır, KOBİ'lere yönelik desteklerin de aralıksız sürdüğünü belirtti. KOSGEB aracılığıyla son 23 yılda 3 bin 232 işletmeye toplam 816 milyon lira destek verildiğini, bu sayede istihdamın, üretimin ve ihracatın güçlendirildiğini ifade etti. Yeni teşvik sistemiyle Şırnak'ta yapılan yatırımlara cazip avantajlar sunulduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Kacır, Organize ve Sanayi Bölgeleri'nde hayata geçirilecek yatırımlar için sigorta primi işveren ve çalışan paylarının bakanlık tarafından karşılanacağını, kredilere 24 milyon liraya kadar finansman desteği ve yatırım tutarının yüzde 30'una varan vergi indirimi imkanı sağlandığını belirtti.

YEREL KALKINMA HAMLESİ VE MARKALAŞMA ÇALIŞMALARI

Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı çerçevesinde Şırnak'ta mobilya üretimi, asfaltitin gazlaştırılması, yer fıstığı işleme ve kara taşıtları parça üretimi gibi sektörlere öncelik verildiğini aktaran Kacır, bu alanlardaki her bir yatırıma 240 milyon liraya kadar finansman desteği ve yatırımın yüzde 50'si oranında vergi indirimi sunulduğunu kaydetti. 2025 yılı itibarıyla bu program kapsamında Şırnak'tan toplam 913 milyon liralık özel sektör yatırım başvurusunun alındığını ve bunun doğru bir yolda olduklarının önemli bir göstergesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, Şırnak Bal Kümesi Geliştirme Merkezi Projesi ile arıcılığın daha profesyonel bir hale getirildiğini ve Şırnak balının markalaşma sürecinde kayda değer adımlar atıldığını dile getirdi. Gabar'daki petrol üretiminin Şırnak'ın gelirini artırdığına ve kişi başına düşen gelirde bölge illeri arasında en yüksek artışın Şırnak'ta kaydedildiğine dikkat çekti. Şırnak'a bir bilim merkezinin kazandırılacağını ve gençlerin Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla bir Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulduğunu da sözlerine ekledi.