Sırların derinliklerinde: Dünyanın en derin tatlı su mağarası, dibi hala keşfedilemedi

Çekya'daki Hranice Uçurumu, 1 km derinlik potansiyeliyle dünyanın en derin tatlı su mağarası unvanını taşıyor. Zorlu koşullara rağmen yapılan keşiflerde 450 metreye inilerek haritası çıkarıldı, ancak sırları hala tam çözülemedi.
Çekya'da yer alan Hranice Uçurumu, dünyanın en derin tatlı su mağarası unvanını taşıyor ancak bu devasa oluşumun sırları hala tam olarak çözülebilmiş değil. Kanyonun dibindeki küçük bir gölün altında gizlenen bu mağara sistemi, yüzey sularının kireçtaşından sızmasıyla oluşmuş ve bilim insanlarına göre derinliği 1 kilometreyi bulabilir.
KEŞİF GİRİŞİMLERİNDE ZORLU KOŞULLAR
Mağarayı haritalama çalışmaları, aşırı derinlik, görüş mesafesinin düşüklüğü ve suyun yüksek karbon dioksit konsantrasyonu gibi nedenlerle oldukça güçlükle ilerliyor. Zehirli gazlar ve zorlu fiziksel şartlar, en deneyimli dalgıçlar ve otonom araçlar için dahi büyük riskler barındırıyor. Nitekim 2016'da yapılan bir dalışta uzaktan kumandalı araç 404 metreye ulaşarak rekor kırmış olsa da, bu bile mağaranın tamamının keşfedilmesine yetmedi.
YENİ REKORLAR VE GİZEMLİ YAPILAR
2020'deki jeofiziksel araştırmalar, kanyonun potansiyel derinliğinin 1 kilometreye kadar çıkabileceğini ortaya koydu. 2022'de ise araştırmacılar, otonom bir su altı aracıyla 450 metre derinliğe inerek mağara sisteminin üç boyutlu detaylı haritasını çıkardı. Bu incelemeler, mağaranın 10 ila 30 metre çapında düzensiz dikey bir silindir şeklinde olduğunu ve merkezdeki su dolu bölümün yanı sıra kuru mağara kollarına da sahip olduğunu gösterdi. Mağaranın su sıcaklığı 14,5 ile 18,8 °C arasında değişirken, yüksek asitlik ve karbon dioksit yoğunluğu nedeniyle derinliklerde yaşam büyük ölçüde bakteri gruplarıyla sınırlı kalıyor. İlginç bir şekilde, mağaranın "Kuru Rotunda" olarak bilinen kısımları, Mayıs'tan Eylül'e kadar önemli bir uzun kulaklı yarasa kolonisine ev sahipliği yapıyor.
- 22:12Sanchez yine yollarda kaldı: İspanya'nın 3 uçak krizi, Türkiye'nin 8 uçaklık filosuyla nasıl karşılaştırılıyor?
- 22:05Servet Çetin, Sarıyer’e veda etti: 'Yeriniz her zaman ayrı olacak
- 21:59Putin'den sürpriz hamle: Ukrayna'da 2 günlük ateşkes!
- 21:52Antwerp'te dev tünel projesi için 60 bin tonluk bloklar nehrin altına yerleştirildi
- 21:45Alaska'da bir kasaba: Herkes tek bir dev binada yaşıyor, dışarısı kabus





