DÜNYA
Yayınlanma : 20 Nisan 2026 20:29

Rusya'da 9 milyon borçluya yurt dışı kapıları kapandı: Seyahat yasakları rekor kırıyor

Rusya'da 9 milyon borçluya yurt dışı kapıları kapandı: Seyahat yasakları rekor kırıyor
Rusya'da borçlu vatandaşlara yönelik yurt dışı seyahat yasakları rekor seviyeye ulaştı; 8,9 milyon aktif emir bulunuyor. 2023'teki yasal düzenleme, borç bitmeden yasakların kalkmaması nedeniyle kümülatif artışa yol açtı.

Rusya'da borçlu vatandaşların yurt dışına çıkışını engelleyen kısıtlamalar, akıl almaz boyutlara ulaştı. 1 Ocak 2026 itibarıyla sınır muhafızlarının kayıtlarında tam 8,9 milyon aktif seyahat yasağı emri bulunuyor. Bu rakam, geçen yıla kıyasla tam %41,5'lik bir artışı temsil ediyor ve durumun vahametini gözler önüne seriyor.

teknik yapı

YASAKLAR NASIL BU SEVİYEYE GELDİ?

RBC radyosunun aktardığı verilere göre, son dönemde yeni seyahat yasağı kararlarında bir miktar düşüş yaşansa da, geçmişte alınan ve henüz tamamlanmamış kararların birikimi, toplam yasak sayısını tarihi zirveye taşıdı. Bu artışın temelinde yatan en önemli neden ise 2023 yılında yapılan bir yasal düzenleme. Daha önce sadece altı aylık periyotlarla uygulanan seyahat yasakları, yapılan değişiklikle birlikte artık borç tamamen ödenene ya da ilgili icra dosyası kapanana dek yürürlükte kalacak şekilde değiştirildi. Bu durum, geçmişte alınan kararların sistemde birikmesine ve toplam sayının katlanarak artmasına neden oldu. Uzmanlar bu tabloyu, kaçınılmaz bir 'kümülatif etki' olarak değerlendiriyor.

BORÇ YÜKÜ ALTINDAKİ VATANDAŞLAR DİKKAT!

Federal İcra Memurları Servisi'nin verileri, 2025 yılında 9,2 milyon yeni seyahat yasağı kararı alındığını gösteriyor. Bu, bir önceki yıla göre %20'lik bir düşüş anlamına gelse de, sistemde biriken eski ve yeni kararların toplam etkisiyle aktif kısıtlama sayısı 6,3 milyondan 8,9 milyona fırladı. 2023'te 16,4 milyonluk yeni karar zirvesi görülse de, vatandaşların toplam borç yükümlülükleri rekor seviyede kalmaya devam etti. Yetkililer, 8,9 milyonluk rakamın doğrudan 8,9 milyon farklı kişiyi temsil etmediğini, zira bir kişinin birden fazla borç dosyası nedeniyle birden fazla yasak kararıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor. Rusya mevzuatına göre, nafaka, manevi tazminat veya bedensel zarar gibi yükümlülüklerde 10 bin ruble, diğer borç türlerinde ise 30 bin ruble üzerindeki borçlar yurt dışı çıkış yasağına neden olabiliyor. Bu yasaklar, borç tamamen ödenmeden veya icra dosyası kapanmadan kaldırılamıyor.