DÜNYA
Yayınlanma : 18 Haziran 2026 05:35

Riyad'da atık sudan 170 milyon litre su tarıma can suyu oluyor

Riyad'da atık sudan 170 milyon litre su tarıma can suyu oluyor
Riyad'da günlük 170 milyon litre atık su arıtılıyor. Elde edilen su, tarımda kullanılarak çevre projelerine katkı sağlıyor ve su krizine çözüm sunuyor.

Kurak bir iklim ve düşük yağış miktarlarıyla başa çıkmaya çalışan Riyad'da, atık su arıtma sistemi önemli bir çözüm sunuyor. Geleneksel kimyasal yöntemlerin yanı sıra doğal ekosistemlerden ilham alan biyolojik süreçlerle çalışan bu sistem, su krizine karşı etkili bir mücadele aracına dönüşüyor.

sempati mobilya

Riyad\

GÜNLÜK 170 MİLYON LİTRE SU ARITILIYOR

Riyad'daki tesis, her gün yaklaşık 170 milyon litre atık suyu arıtarak yeniden kullanıma kazandırıyor. Elde edilen su, özellikle hünnap ağaçları gibi çeşitli bitkilerin yetiştirilmesinde ve tarım arazilerinin sulanmasında kullanılmakta. Bölgedeki yüksek sıcaklıklar göz önüne alındığında, bu tür sürdürülebilir çözümler su kaynaklarının korunması açısından büyük bir önem taşıyor.

ÇEVRE PROJELERİNE KATKI

Uzmanlar, biyolojik arıtma sistemlerinin bitkiler, algler ve mikroorganizmalar aracılığıyla organik atıkları doğal yollarla parçalayarak suyu temizlediğini vurguluyor. Bu yöntem, enerji tüketimini azaltırken, suyun tekrar kullanımını mümkün hale getiriyor. Suudi Arabistan yönetimi, 2030 yılına kadar milyonlarca ağaç dikmeyi hedefleyen çevre projeleri yürütüyor ve Riyad'daki arıtma sisteminden elde edilen su, bu projelerin önemli bir parçasını oluşturuyor.