Resmi belge şok etti: Milyonlar enflasyona ezildi, 'ezdirmedik' sözü havada kaldı

Cumhurbaşkanlığı'nın yıllık programı, asgari ücretliler, memur ve emeklilerin enflasyon karşısında gelir kaybı yaşadığını ortaya koydu, iktidarın 'ezdirmedik' sözüyle çelişiyor.
İktidar sözcülerinin sıkça tekrarladığı 'işçiyi, emekliyi, memuru enflasyona ezdirmedik' açıklamaları, Cumhurbaşkanlığı'nın yayımladığı resmi yıllık programla çelişiyor. Belgeye göre, asgari ücretliler hem geçen yıl hem de bu yıl, memur ve emekliler de bu yıl enflasyon karşısında net gelir kaybına uğradı. Sadece kamu işçileri bu yıl için reel bir artış elde edebildi.

RESMİ VERİLER GELİR EROZYONUNU ORTAYA KOYUYOR
Yıllık programın analizine göre, asgari ücret bu yıl enflasyonun yüzde 3 altında kaldı. Memur ve memur emekli maaşları ise enflasyonun yüzde 2.3 gerisinde kaldı. Bu durum, milyonlarca sabit gelirlinin alım gücünün düştüğünü resmen kanıtlıyor. Son on yıllık döneme bakıldığında ise durum daha vahim: memur ve memur emeklileri altı kez, kamu işçileri beş kez, asgari ücretliler ise dört kez enflasyon karşısında reel kayıp yaşadı.
SENDİKALARIN BAŞARISI SINIRLI KALDI
Belgedeki verilere göre, sendikaların toplu sözleşme masalarında işçiler için pazarlık ettiği zamlar, son on yılda işçileri sadece beş yıl boyunca enflasyona karşı koruyabildi. Bu başarılı görünen yılların çoğu, 2017, 2019, 2023, 2024 ve 2025 gibi seçim dönemlerine veya öncesine denk geldi. Arada kalan beş yılda ise işçiler reel gelir kaybı yaşadı. Memur ve memur emeklilerinin aylık gelirleri de 2017, 2018, 2021, 2022 ve 2025 yıllarında enflasyon karşısında eridi.
PATRONLARA AVANTAJ, BÜTÇEYE FAYDA SAĞLAMADI
Resmi veriler, işçilik maliyetlerinin pahalılığın temel nedeni olmadığını da gösteriyor. Asgari ücrete 2024 ve 2025'te ara zam verilmemesi sayesinde, patronların işgücü maliyeti 2024'te yüzde 5.9, 2025'te ise yüzde 2.8 azaldı. Buna rağmen fiyat artışları kontrol altına alınamadı. Ayrıca, memur ve emeklilerin enflasyon karşısında ezdirilmesi, devletin personel giderlerini enflasyon karşısında yüzde 2.4 oranında düşürdü, ancak bu azalış bütçe açığına olumlu bir katkı sağlamadı.
- 21:47Bursaspor başkanı enes çelik'ten şampiyonluk kutlaması ve kombine rekoru açıklaması
- 21:38Eski belediye başkanı Hasan Gülcan hayatını kaybetti
- 21:28Afyonkarahisar'da motosiklet kazası: Refüje çarpışan araçta 2 yaralı
- 21:19Beyoğlu'nda minibüs ve otomobil çarpıştı: 5 kişi yaralandı
- 21:10Menderes Park'ta açılan vegan kafe, çölyak hastaları ve veganlar için umut oldu




