• ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 09 Ekim 2026 02:41

Penang'da 9,3 milyon metrekarelik yapay ada inşa ediliyor

Penang'da 9,3 milyon metrekarelik yapay ada inşa ediliyor
Malezya'da yapay zeka çip talebiyle Penang'da 9,3 milyon metrekarelik 'Silikon Adası' inşa ediliyor. Proje tamamlandığında 220 bin kişiye istihdam sağlayacak ancak çevresel endişelere de yol açıyor.

Malezya'nın Penang Adası'nın güney kıyılarında, 'Silikon Adası' olarak adlandırılan devasa bir yapay ada projesi hayata geçiriliyor. Deniz tabanından çıkarılan tonlarca kumun kullanıldığı bu projede, iş makineleri ve özel tarama gemileriyle denizin yerini aşamalı olarak yeni bir kara parçası alıyor.

Penang\

Teknoloji merkezine dönüşüm

Toplamda yaklaşık 930 hektarlık bir alanı kaplaması planlanan proje tamamlandığında, yarı iletken fabrikaları, teknoloji şirketleri, konutlar ve ticari alanlar için bir merkez haline gelecek. Yapay zeka alanındaki çip talebinin artması, bu yeni üretim alanlarına duyulan ihtiyacı daha da belirgin hale getiriyor. Penang, zaten küresel yarı iletken üretiminde önemli bir konuma sahip.

İnşaat ve hedef tarih

Mevcut sanayi bölgelerinde yer kalmaması nedeniyle yetkililer, yeni fabrikalar için deniz üzerinde geniş bir üretim alanı oluşturmayı hedefliyor. Yapay adada sanayi tesislerinin yanı sıra yeşil alanlar, ulaşım bağlantıları ve kamu hizmetleri için de yer ayrılması planlanıyor. Eylül 2023'te başlayan deniz doldurma çalışmalarında, Ekim 2026'ya kadar yaklaşık 1,9 milyon metrekarelik alanın oluşturulmasıyla projenin beşte biri tamamlanmış olacak. Projenin önümüzdeki on yıl içinde tamamlanması ve 2050'ye kadar yaklaşık 220 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Çevresel endişeler ve hukuki süreçler

Bu büyük proje, çevresel tartışmaları da beraberinde getiriyor. Balıkçılar ve çevre örgütleri, deniz doldurma çalışmalarının kıyı ekosistemine ve balıkçılık faaliyetlerine zarar verebileceği endişesini taşıyor. Projeyle ilgili hukuki süreçlerin de devam etmekte olduğu bildirildi.