• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 04 Eylül 2026 00:00

Pasifik'te üç kasırga aynı anda nadir görüldü

Pasifik'te üç kasırga aynı anda nadir görüldü
Pasifik Okyanusu'nda küresel ısınma ve El Nino etkisiyle aynı anda üç kasırganın ilerlemesi nadir bir doğa olayı olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar, bu durumun iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu ve gelecekte daha şiddetli hava olayların

Küresel ısınmanın etkisiyle Pasifik Okyanusu'nda aynı anda üç kasırganın farklı yönlerden ilerlemesi, uzmanlar tarafından "nadir" olarak nitelendirilen bir doğa olayı olarak kayıtlara geçti. Bu durum, 11 yıl sonra ilk kez yaşanıyor ve küresel iklimdeki değişimlerin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

El Nino ve ısınan sular etkili oldu

Michigan Üniversitesi'nden iklim bilimci Julia Cole, üç kasırganın eş zamanlı görülmesinin kesinlikle nadir olduğunu vurguladı. Cole, "El Nino'nun neden olduğu ısınma bu fırtınalar için uygun zemini hazırlıyor. Fırtınalar büyük ölçüde sıcak sulardan besleniyor. Tropikal Pasifik normalden sıcak olduğunda güçlü fırtınalarda artış görüyoruz" açıklamasında bulundu. Karina, Lowell ve Marie isimli fırtınalar, tarihi seviyelere yaklaşan El Nino'nun etkisiyle güçlendi. Bu kasırgalardan Tropikal Fırtına Marie, Baja California açıklarında ilerlerken çarşamba gecesi güçlenerek kasırgaya dönüştü. Böylece Marie, ABD'nin batısına doğru ilerleyen Kategori 4 seviyesindeki Karina ve Lowell'ın ardından üçüncü kasırga oldu.

Hawaii risk altında, gelecek daha da endişe verici

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Lowell'ın Hawaii'nin Hilo kentinin yaklaşık 710 kilometre güneyinde bulunduğunu ve önümüzdeki birkaç gün boyunca büyük bir kasırga olarak kalmasının beklendiğini bildirdi. NHC, Lowell'ın oluşturduğu dalgaların Hawaii Adaları'nın bazı kesimlerinde hayati tehlike yaratabilecek kıyı dalgalarına ve dip akıntılarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Kasırganın uzun vadeli rotası ve şiddetine ilişkin tahminlerin normalden daha belirsiz olduğu belirtilirken, Hawaii'nin geçen ay Lala Kasırgası'nın yol açtığı yıkıcı rüzgarlar ve ani sellerin etkilerini atlatmaya çalıştığı hatırlatıldı. Miami Üniversitesi'nden atmosfer bilimci Benjamin Kirtman, iklim sisteminin son 20 yılda önemli ölçüde ısındığına dikkat çekti ve okyanus yüzeyinin sıcaklık farkının rekor seviyelere yaklaştığını belirtti. Benzer bir durum en son 2015'te güçlü bir El Nino döneminde yaşanmıştı. Bu yılki El Nino'nun kayıtlardaki en güçlü El Nino olma ihtimali yüzde 69 olarak hesaplanıyor. Birleşmiş Milletler raporuna göre dünya su sıcakları, biyoçeşitliliğin ölüm sürecinin başlaması anlamına gelen 1.5 derece eşiğini aşarak 2.5 dereceye yaklaştı. El Nino'nun etkileri yalnızca Pasifik'teki kasırgalarla sınırlı kalmayıp, Peru'da balıkçılık üretiminin düşmesi ve Sudan'da Nil Nehri su seviyelerinin azalması gibi küresel çapta etkilere yol açıyor. Uzmanlar, iklim değişikliğinin bu etkileri daha da ağırlaştırabileceği konusunda uyarıyor.