EKONOMİ
Yayınlanma : 16 Mart 2026 08:40

Ortadoğu gerilimi turizmi vurdu: Akdeniz sahilleri iptal dalgasıyla sarsıldı!

Ortadoğu gerilimi turizmi vurdu: Akdeniz sahilleri iptal dalgasıyla sarsıldı!
Ortadoğu'daki çatışmalar, Türkiye turizmini olumsuz etkiledi. Güvenlik endişeleri nedeniyle Akdeniz sahillerinde %25-30 daralma beklenirken, sezon açılışları ertelendi ve ciddi iptaller yaşanıyor.

Ortadoğu'da süregelen çatışmalar, Türkiye turizmi üzerinde ciddi bir gölge oluşturmaya başladı. Bölgedeki istikrarsızlık, özellikle Avrupalı turistler arasında güvenlik endişelerini artırarak tatil planlarında rotaların değişmesine neden oluyor. Bu durumun Akdeniz sahillerinde %25-30 civarında bir daralma yaratması beklenirken, bazı oteller sezon açılışlarını bir ay ertelemek zorunda kaldı.

sempati mobilya

YÜZDE 30'A VARAN DARALMA BEKLENTİSİ

Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın haberine göre, İsrail, ABD ve İran arasındaki gerilim, İstanbul'daki turizm doluluk oranlarını %15 seviyesinde düşürürken, kıyı turizmine daha büyük bir darbe vurdu. Yakın tarihli rezervasyon iptallerinin yanı sıra, temmuz ve ağustos ayları için de iptallerin yaşanması, tüm sezonu belirsizliğe sürükledi. Bu belirsizlik ortamında, nisan başında kapılarını açmayı planlayan birçok tesis, maliyetleri dengelemek amacıyla açılış tarihlerini nisan sonuna erteledi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN KRİTİK UYARILAR

Sektör temsilcileri, mevcut durumun 2026 yılı turizm hedefleri için risk oluşturduğunu vurguluyor. BAKSİFED Başkanı Mustafa Cengiz ve turizmci Zafer Aryay, İngiltere ve Almanya gibi ana pazarlarda %25-30'luk bir daralma öngörülüyor. Türkiye'nin güvenli bölgelerine yönelik yurt dışındaki seyahat uyarıları ve sınır bölgelerindeki hareketlilik, turist tercihlerini olumsuz etkiliyor. Artan enflasyon, düşük kur politikası ve talep kaybı bir araya gelince, turizm gelir hedeflerinin revize edilmesi gerekliliği doğdu. Aletris Deluxe Hotel Genel Müdürü Zafer Aryay, "Sadece nisan ayı için değil, temmuz ve ağustos ayları için de ciddi oda iptalleri alıyoruz. Sektör genelinde bir duraksama hakim" açıklamasında bulundu. Bu krizin potansiyel bir tesellisi ise, Dubai ve Mısır gibi bölgelerdeki uçuş iptallerinin, vize sorunu yaşamayan turistleri Türkiye ve Avrupa'ya yönlendirebilme ihtimali. Rusya pazarından da bir miktar kayma beklenirken, sektörün bu krizi atlatıp atlatamayacağı çatışmaların seyrine bağlı olacak.