OECD'den Türkiye ekonomisine yönelik kritik revizyon: Büyüme beklentisi aşağı çekildi

OECD, Türkiye'nin 2026 yılı büyüme tahminini %3.3'ten %3.1'e düşürdü. Enflasyonla mücadeleyi önceliklendiren kuruluş, Merkez Bankası'nın gerekirse faiz artırması gerektiğini belirtti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ve Türkiye ekonomisine dair son tahminlerini açıkladı. Üç ayda bir yayımlanan Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye'nin 2026 yılına ilişkin büyüme beklentisi, daha önce Mart ayında öngörülen yüzde 3.3'ten yüzde 3.1'e düşürüldü. Bu revizyon, uluslararası bir kuruluşun Türkiye ekonomisinin geleceğine dair bakış açısını yansıtması açısından dikkat çekici.
EKONOMİK GÖRÜNÜM VE TAHMİNLER
OECD raporunda, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve geleceğine dair şu değerlendirmelere yer verildi: "2026'nın ilk yarısındaki zayıflamanın ardından Ortadoğu'daki çatışmaların olumsuz etkilerinin hafiflemesiyle iç talebin toparlanması ve 2026'da yıllık büyümenin %3.1'e ulaşması beklenmektedir." Bu ifade, bölgesel gelişmelerin ekonomik gidişat üzerindeki etkisine işaret ediyor. Bununla birlikte, küresel ekonomi için de büyüme tahmini %2.9'dan %2.8'e indirilirken, 2027 yılı için beklenti %3'ten %3.1'e yükseltildi. Türkiye'nin 2027 yılı büyüme beklentisi ise %3.8 seviyesinde sabit tutuldu.
ENFLASYON VE MALİ SIKILAŞMA DİKKAT ÇEKİYOR
Raporda öne çıkan bir diğer başlık ise enflasyon ve mali politikalar. OECD, İran'daki gerilimler nedeniyle artan enerji ve gübre fiyatlarının, bu ürünlerde ithalata bağımlı olan Türkiye'de hem cari açığı hem de enflasyonu yükseltici bir etki yarattığını belirtti. Ancak, bu ürünlerin ithalatının deniz trafiğinin aksadığı bölgelerle bağlantısı olmayan yerlerden yapılması nedeniyle arz riskinin düşük olduğu da vurgulandı. OECD, Türkiye'de enflasyonun hızla düşürülmesinin en önemli politika önceliği olduğunu ve bu doğrultuda Merkez Bankası'nın gerekirse faiz artırımına gitmesi gerektiğini savundu. Kısmi mali sıkılaşma ve artan faiz yükü ile enerji desteklerinin etkisiyle bütçe açığının 2023'teki %2.9'dan 2024'te %3.3'e, 2025'te ise %3.4'e yükseleceği öngörülüyor. Faiz indirimlerine verilen aranın devam etmesi beklenirken, politika faizinin 2027 sonuna kadar %20 seviyesine indirilmesi öngörüsü de raporda yer aldı.
- 12:22Livanur Aydın'dan Ali Öner ve Zeynep Atılgan açıklaması
- 12:12Çanakkale ruhu Avrupa yollarında: Mobil müze sınırları aşıyor
- 12:02Kripto para piyasasında 2 milyar dolarlık kayıp şoku
- 11:52Gazeteci Reha Muhtar, hastanede verdiği yaşam mücadelesini kaybetti: Acıbadem Bodrum Hastanesi'nden detaylı açıklama
- 11:42Şanlıurfa'da dev uyuşturucu operasyonu: 69 kişi gözaltına alındı





