Norveç, uluslararası savunma alanında dikkat çekici bir karar alarak stratejik askeri teknolojilerin ihracatını önemli ölçüde kısıtlama yoluna gitti.
YENİ STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ
Norveç Dışişleri Bakanlığı, artık sadece 'müttefikler ve en yakın ortaklar' ile sınırlı bir satış politikası benimseyeceklerini açıkladı. Bu radikal değişim, savunma sanayisinde sıkı bir denetim dönemini başlatırken, ilk büyük diplomatik kriz de kapıda. Yeni ihracat kısıtlamalarının hedefi, Norveç'in Malezya için planladığı gelişmiş deniz füze sistemi oldu.
MALEZYA'NIN TEPKİSİ
Daha önce anlaşmaya varılan ve neredeyse tamamı ödenmiş olan Deniz Saldırı Füzesi (NSM) sisteminin ihracat lisansları iptal edildi. Bu durum, Malezya hükümetinde büyük bir infiale yol açtı. Başbakan Anwar Ibrahim, Norveç'in kararına sert tepki göstererek, uluslararası ticaret hukukuna atıfta bulundu ve sözleşmelerin keyfi bir şekilde sonlandırılamayacağını vurguladı. Anwar, bu adımın hem stratejik ortaklık değerlerini zedeleyeceğini hem de Malezya'nın savunma hazırlığını sabote edeceğini ifade etti.








