• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 14 Ağustos 2026 05:29

Nehir sularının çekilmesiyle tarihi kalıntılar bulundu

Nehir sularının çekilmesiyle tarihi kalıntılar bulundu
Szalki Adası yakınındaki nehir yatağında yapılan kazılarda, Roma dönemine ait kalıntılar ve İkinci Dünya Savaşı'na ait mühimmat bulundu. Müze, tarihi eserlerin alınmaması konusunda uyarıda bulundu.

Intercisa Müzesi'nden arkeologlar, Szalki Adası yakınındaki nehir yatağında araştırmalar yapmaya başladı. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte ekip, bu alanda inceleme başlattı.

Nehir sularının çekilmesiyle tarihi kalıntılar bulundu 1

Manastıra ait kalıntılar arandı

Araştırmanın amacı, bölgede bulunduğu düşünülen Orta Çağ dönemine ait Pentelic Manastırı'nın izlerini bulmaktı. Ancak arkeologlar, manastıra ait kalıntılar ararken Roma panteonunun baş tanrısı Jüpiter’e adanmış bir sunağın parçasını keşfetti. Daha sonra aynı bölgede üzerinde yazılar bulunan iki kireçtaşı tablet parçası daha bulundu. Bu buluntular, günümüzde Dunaújváros’un bulunduğu alandaki antik Intercisa yerleşimiyle ilişkilendiriliyor.

Intercisa'nın tarihi önemi

Intercisa, Roma İmparatorluğu döneminde Pannonia eyaletinin Tuna sınırında yer alıyordu. Bu yerleşim, bir Roma askeri kalesine ev sahipliği yapıyordu ve bölge, imparatorluğun sınırlarını korumak için oluşturulan kale, yol ve savunma sisteminin bir parçasıydı. Jüpiter’e adanan sunaklar, Roma dünyasında dini adakların yerine getirilmesi için dikiliyordu. Yeni bulunan taşların incelenmesi, antik yerleşimde yaşayan insanlara ve bölgenin dini yaşamına dair değerli bilgiler sunabilir. Tuna'nın çekilmesi sadece Roma dönemine ait kalıntıları gün yüzüne çıkarmadı. Araştırmalar sırasında İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bir mühimmat da bulundu ve bomba imha ekiplerine haber verildi. Müze yetkilileri, vatandaşların bu bölgelerdeki tarihi parçaları almamaları konusunda uyarıda bulundu.