• satrroıad dörüm
DÜNYA
Yayınlanma : 09 Temmuz 2026 03:09

NATO Genel Sekreteri Rutte'den İran'a sert uyarı: 'Ateşkesi ihlal etti

NATO Genel Sekreteri Rutte'den İran'a sert uyarı: 'Ateşkesi ihlal etti
NATO Genel Sekreteri Rutte, İran'ın ateşkesi ihlal etmesi nedeniyle ABD'nin saldırılarının gerekliliğini savundu ve savunma bütçelerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, NATO Ankara Zirvesi'nin ikinci gününde önemli açıklamalarda bulundu.

sempati mobilya

KÜRESEL GELİŞMELERE DİKKAT

Devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek olan "Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı"nın ana oturumu öncesinde basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Rutte; savunma harcamaları, Ukrayna'ya verilen destek ve İran ile yaşanan gelişmelere vurgu yaptı. Rutte, ABD'nin İran'ı hedef alan saldırılarının gerekli olduğunu belirtti ve İran'ın ateşkesi ihlal ettiğini ifade etti.

İRAN'IN NÜKLEER SİLAHLARINA KARŞI DİRENÇ

Zirve kapsamında müttefiklerle İran meselesini ele almayı beklediğini söyleyen Rutte, İran'ın nükleer silah bulundurmaması gerektiği konusundaki duruşunu yineledi. Hürmüz Boğazı'nın açık kalmasının kritik önem taşıdığını vurguladı. Rutte, İran'ın ateşkesi ihlal etmesi nedeniyle gerçekleştirilen saldırıların gerekliliğini savunarak, ABD'nin bölgede tepki vermesinin doğal olduğunu düşündüğünü ekledi.

SAVUNMA BÜTÇESİ VE UKRAYNA DESTEĞİ

Savaşların başlamadan önce durdurulmasının önemine dikkat çeken Rutte, bu amaçla savunma bütçelerinin artırılması gerektiğini ifade etti. Ukrayna'yı destekleme konusundaki kararlılıklarının sürdüğünü belirten Rutte, güçlü ve dönüşmüş bir NATO'ya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, Avrupalı müttefiklerin artık daha kabiliyetli hale geldiğini ve bu durumun sadece Başkan Trump sayesinde değil, aynı zamanda Rusların etkisiyle gerçekleştiğini aktardı.