Nagazaki'de atom bombası kurbanları anıldı: Dünya liderlerine barış çağrısı

Nagazaki'de, ABD'nin atom bombası saldırısının 80. yıldönümünde düzenlenen anma töreninde, 201 bin 942 kişinin hayatını kaybettiği felaket anıldı. Dünya liderleri, nükleer silahsızlanma ve barış için harekete geçmeye çağrıldı.Nagazaki'de atom bombası kurbanları anıldı: Dünya liderlerine barış çağrısı
ABD’nin Japonya’ya attığı ikinci atom bombasının 80. yıl dönümünde, Nagazaki Barış Parkı’nda duygulu bir anma töreni düzenlendi. Törene, atom bombası saldırısından sağ kurtulanlar (Hibakusha), yakınları, siyasi temsilciler ve 94 ülkeden katılımcılar dahil yaklaşık 2 bin 600 kişi katıldı. 'Fat Man' (Şişman Adam) bombasının atıldığı 11.02'deki saygı duruşuyla, 201 bin 942 kişinin hayatını kaybettiği saldırı bir kez daha hatırlandı.

BARIŞ DEKLARASYONU VE LİDERLERE ÇAĞRI
Nagazaki Belediye Başkanı Shiro Suzuki, Barış Deklarasyonu’nu okurken, benzer acıları bir daha yaşanmaması gerektiğini vurguladı. Çatışmaların ve bölünmelerin şiddetlendiğine dikkat çeken Suzuki, güce güçle karşılık verilmesinin nükleer savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu. Hibakusha’ların nükleer silahların yasaklanması çağrısını destekleyen Suzuki, bir araya gelmenin gücünden bahsetti ve dünya liderlerini BM Şartı’nın değerlerine geri dönmeye çağırdı.

NÜKLEER SİLAHSIZLANMA VE JAPONYA HÜKÜMETİNE MESAJ
Gelecek yıl yapılacak Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) gözden geçirme konferansının önemine değinen Suzuki, Japonya hükümetini üç nükleer silahsızlanma ilkesini savunmaya, Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması’nı (TPNW) imzalamaya ve nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge kurulması için liderlik göstermeye çağırdı. Yaşlı Hibakusha’ların nükleer silahsız bir dünya hayalini gerçekleştirmek için zamanının azaldığını belirten Suzuki, küresel vatandaşlarla birlikte nükleer silahların yasaklanması için çalışacaklarını ifade etti. Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba da yaptığı konuşmada, nükleer silahsız bir dünya için çalışmaya devam edeceklerini ve diyalog ile işbirliğinin önemini vurguladı.
- 16:23Bursa'da dehşet anları: Kamyon otomobili metrelerce sürükledi, aile kıl payı kurtuldu
- 16:13Denizli'de narkotikle mücadele zirvesi yapıldı
- 16:04CHP'li Güç'e AK Partili Saygılı'dan sert yanıt: Bankamatik memurları ve sel feryadı!
- 15:54Rektör Kibar, gençlerin kariyerine yön vermeye çağırdı
- 15:44İzmir'de dehşet anları! İnşaat vincinin parçası işçilerin üzerine düştü, 3 yaralı!



