KÜLTÜR-SANAT
Yayınlanma : 15 Ekim 2025 13:43

Mübadil torunları Isparta'da kültürü müzikle yaşatıyor: Alzaymırı sanatla yenen yaşlı üye örneği

Mübadil torunları Isparta'da kültürü müzikle yaşatıyor: Alzaymırı sanatla yenen yaşlı üye örneği
Isparta'da mübadil torunları, 1923'ten beri süregelen kültürel miraslarını müzikle yaşatıyor. 82 yaşındaki Hasan Hüseyin Yıldızhan, alzaymır hastalığına müzikle yenik düşmeyerek dikkat çekiyor.
Mübadil torunları Isparta'da kültürü müzikle yaşatıyor: Alzaymırı sanatla yenen yaşlı üye örneği

Isparta'da 1923 yılında Selanik'ten göç eden mübadillerin torunları, kültürel miraslarını müzik aracılığıyla canlı tutuyor. Türk Sanat Müziği Korosu'nun 82 yaşındaki en yaşlı üyesi Hasan Hüseyin Yıldızhan, alzaymır hastalığına karşı müziğin iyileştirici gücüyle verdiği mücadelede dikkat çekici bir başarı öyküsü sergiliyor.

teknik yapı

MÜBADİL KÜLTÜRÜNÜN YAŞATILMASI

Isparta'nın Emre Mahallesi'nde faaliyet gösteren Lozan Mübadilleri Derneği, 2009 yılında Lozan Mübadilleri Vakfı'nın bir alt kuruluşu olarak kuruldu. Dernek, 1923 yılındaki Lozan Antlaşması kapsamında ata yurtlarını geride bırakarak Türkiye'ye yerleşen mübadil ailelerin kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma misyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. Isparta'ya iskan edilen bin 200 hanelik mübadil topluluğunun torunları, günümüzde müzik ve gelenekleri aracılığıyla kendi kültürlerini yaşatmaya devam ediyor.

MÜZİKLE HAFIZASINI GERİ KAZANDI

Lozan Mübadilleri Derneği, sadece konserler düzenlemekle kalmayıp, aynı zamanda mutfak kültürü, halk oyunları ve geleneksel yaşam biçimlerini de kayıt altına alarak Isparta'nın sosyal ve kültürel dokusuna önemli katkılarda bulunuyor. Dernek yöneticileri, mübadillerin geride bıraktığı kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması yönündeki çabalarının kesintisiz devam ettiğini vurguluyor. Dernek Başkanı emekli öğretmen Haldun Özveren, derneğin amacının atalarından miras kalan kültürü, gelenekleri ve anıları unutturmamak olduğunu belirterek, Türk Sanat Müziği Korosu ile her yıl bayramlarda ve özel günlerde konserler verdiklerini ifade etti. Özveren, 500 civarında üyeleri olduğunu ve koroda yaklaşık 60 kişinin aktif olarak görev aldığını da sözlerine ekledi. Derneğin en dikkat çeken üyelerinden 82 yaşındaki Hasan Hüseyin Yıldızhan, emekli olduktan sonra yakalandığı alzaymır hastalığına karşı müziğin iyileştirici etkisini şu sözlerle dile getirdi: "Derneğe katıldım, beş yıl boyunca sadece dinledim. Sonra yavaş yavaş hafızam yerine gelmeye başladı. Önce türküler söylüyordum, ardından şarkılara geçtim. Şimdi korodayım, en yaşlı üyeyim. Alzaymırı burada müzikle yendim. Genç ve dinç kalmamın sebebi bu dernek ve müziktir."