Moto-Kurye Yönetmeliği: 74 bin 294 yetki belgesi düzenlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, 15 Mayıs 2025'te yürürlüğe giren Moto-Kurye Yönetmeliği kapsamında 74 bin 294 yetki belgesi düzenlendiğini ve e-Devlet üzerinden başvuruların kolaylaştırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle kuryelerin çalışma koşulları ve hiz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 Mayıs 2025'te yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği değişikliğiyle moto-kuryelerin mevzuata ilk kez dahil olduğunu vurguladı. Yeni düzenlemeyle hem hizmet güvenilirliğinin hem de kuryelerin çalışma koşullarının iyileştirildiğini belirtti. Bakan, her bir kuryenin Bakanlığa bildirildiğini ve sistemde kayıt altına alındığını ifade etti.
YENİ DÜZENLEMENİN ETKİLERİ
Uraloğlu, yönetmelikteki usul ve esasların vatandaşa doğrudan etkisine dikkat çekti. Teslimi mümkün olmayan adreslere gönderi kabul edilmemesi, taşıma süresi taahhüdünün yasaklanması, ulaştırılamayan gönderilerin aynı gün içinde geri teslim edilmesi ve bozulabilir gıdaların taşınmasında özel tedbirlerin alınması gibi düzenlemeler yapıldığını açıkladı. Ayrıca kuryelerin reflektif yelek giyme zorunluluğu ve işletmelerin koruyucu ekipman sağlama yükümlülüğü getirildiğini belirtti.
E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU VE İNDİRİMLER
Yetki belgesi başvurularının e-Devlet üzerinden yapılabildiğini ve yüzde beş ek indirim sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, üç taşıta kadar faaliyet gösterecek moto-kuryeler için yüzde 85, ilk altı ay içinde başvuranlar için ise yüzde 95 indirim uygulandığını söyledi. Toplamda 74 bin 294 yetki belgesi düzenlendiğini ve bu belgelere 84 bin 527 taşıt kaydedildiğini açıkladı. Düzenlenen belgelerin büyük çoğunluğunun e-Devlet üzerinden alındığını da ekledi.
BÖLGESEL DAĞILIM
Kayıtlı taşıtların yüzde 64,3'ünün üç yaşından küçük olduğunu, Akdeniz Bölgesi'nin en genç filoya sahip olduğunu belirten Bakan, en fazla yetki belgesinin Marmara Bölgesi'nde, özellikle İstanbul'da düzenlendiğini, en azının ise Tunceli'de olduğunu ifade etti.
- 08:59Emeklilere çifte zam müjdesi: Temmuz hesapları netleşiyor
- 08:52Avrupa'da sinsi tehlike: Bebekler bile risk altında, CYBE'lerde rekor artış!
- 08:45Koyun yünü: Doğanın kurtarıcısı olarak geri döndü
- 08:38Riyad'da Kumların Altından Bin Yıllık Hazine Çıktı: Altın, Gümüş ve Değerli Taşlarla Dolu Çömlek Bulundu
- 08:27Zeytinin tanesi 50 lira: Ticaret Bakanlığı devrede






