Moldova'da yeni parlamento için sandıklar açıldı

Moldova'da yeni parlamento üyelerini belirlemek üzere oy kullanma işlemi başladı. Yaklaşık 3.3 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, 2.274 sandıkta oy verme işlemi yerel saatle 21.00'de sona erecek.
Moldova halkı, yeni parlamento üyelerini belirlemek üzere oy kullanma işlemine başladı.
SEÇİM SÜRECİ VE KATILIM
Moldova Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre, toplamda 3 milyon 299 bin seçmenin bulunduğu ülkede, 1 milyon 98 bini yurt dışı seçmen olmak üzere, 36 bölgede ve yurt dışındaki büyükelçiliklerde yerel saatle 07.00'de oy verme işlemi başladı. Milletvekili seçimi için 301'i yurt dışında, 12'si tek taraflı bağımsızlığını ilan eden "Transdinyester" bölgesinde ve 68'i Gagauz Özerk Yeri'nde olmak üzere toplam 2 bin 274 sandık kuruldu. ABD ve Kanada gibi 10 ülkede posta yoluyla da oylama gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 3 bin yerel ve yabancı gözlemcinin takip ettiği seçimde, sandıklar yerel saatle 21.00'de kapanacak. Seçim süresince sandık çıkış anketi yapılmayacak. Seçimin geçerli sayılabilmesi için seçmenlerin en az üçte birinin sandığa gitmesi gerekmektedir.
PARLAMENTO İÇİN REKABET
Moldova parlamentosundaki 101 sandalye için 14 siyasi parti, 4 siyasi blok ve 4 bağımsız aday yarışıyor. Seçime katılan siyasi partilerin parlamentoya girebilmesi için yüzde 5, parti koalisyonlarının yüzde 7 ve bağımsız adayların da yüzde 2 oy oranındaki seçim barajlarını aşması gerekiyor. Seçim mücadelesinin, iktidardaki Cumhurbaşkanı Maya Sandu'nun kurduğu Eylem ve Dayanışma Partisi ile Sosyalistler, Komünistler ve "Moldova'nın Geleceği" partilerinden oluşan "Vatansever" bloku arasında geçmesi bekleniyor.
GEÇMİŞ SEÇİMLER VE SONUÇLARI
Moldova'da en son Temmuz 2021'de erken parlamento seçimine gidilmişti. O seçimde Cumhurbaşkanı Sandu'nun liderliğindeki PAS partisi, oyların yüzde 52,80'ini alarak tek başına hükümeti kurma başarısını göstermişti. Sosyalistler ve Komünist partilerinden oluşan siyasi blok "BECS" ise oyların yüzde 27,17'sini alarak ikinci sırada yer almıştı.
- 06:59Dalgınlık 5 Bin Lira'ya Mal Oldu: Döviz Bürosu Çalışanı Yardım İstiyor
- 06:48Bayburt'ta hacı adaylarına yönelik seminer düzenlendi
- 06:39Cem Yılmaz'ın başına gelmeyen kalmadı: Vize kuyruğunda inanılmaz an!
- 06:29Çin'in en dar şehri Yanjin, mimarisiyle dikkat çekiyor
- 06:19Temassız Kart Dolandırıcılarının Yeni Gözdesi: Küçük Tutarlar Birikerek Büyük Kayıplara Yol Açıyor!





