Matematikte çığır açacak proje: BARÜden TÜBİTAKa uzanan keşif yolculuğu

Bartın Üniversitesinin TÜBİTAK destekli projesi, matematik dünyasında yeni 4-manifoldlar inşa ederek sınıflandırma problemine çözüm arayacak. Proje, genç araştırmacılara da burs imkanı sunuyor.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) bünyesinde yürütülen ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen çığır açıcı bir matematik projesi, yeni 4-manifoldların geliştirilmesi ve bu yapıların sınıflandırılması alanında önemli araştırmalara kapı aralıyor.
MATEMATİK DÜNYASINDA YENİ UFUKLAR
BARÜ Fen Fakültesi Matematik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çengelin yürütücülüğünü üstlendiği "Stein Dolgular ve Lefschetz Liflemeleri" isimli proje, TÜBİTAK 3501 - Kariyer Geliştirme Programı çerçevesinde destek alma başarısı gösterdi. Bu proje ile mevcut 2-manifoldların özellikleri kullanılarak daha önce bilinmeyen 4-manifoldlar inşa edilecek ve bu karmaşık yapıların anlaşılmasına yönelik önemli bir katkı sağlanması amaçlanıyor. Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çengel, topolojinin temel prensiplerine değinerek, "Topoloji, nesnelerin şekilleri bozulmadan esnetilerek birbirine dönüşüp dönüşemeyeceğini inceleyen bir matematik dalıdır. Burada önemli olan uzaklık veya açı gibi geometrik detaylar değil, şekillerin temel yapısal özellikleridir. Manifoldlar, yakından bakıldığında düzlem gibi n boyutlu Öklid uzayına benzeyen ama genel yapıları oldukça karmaşık olabilen matematiksel yapılardır. Özellikle bazı 4-manifoldlar sayılamayacak kadar çok farklı topolojik yapıya sahiptir. Biz bu projede 2-manifoldları ve özelliklerini kullanarak yeni 4-manifoldlar inşa edeceğiz. Böylece düşük boyutlu topolojide son yılların en aktif çalışma alanlarından biri olan 4-manifoldların sınıflandırılması problemine ışık tutmayı hedefliyoruz. Proje süresince iki lisans, iki yüksek lisans öğrencisine burs desteği sağlayarak genç araştırmacıların yetiştirilmesine de katkıda bulunacağız," açıklamasında bulundu. BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, üniversitenin araştırma kapasitesini artıran ve bilimsel gelişmeleri destekleyen bu değerli projeden dolayı Dr. Öğr. Üyesi Adalet Çengeli tebrik etti ve çalışmalarında başarılar diledi. Rektör Akkaya ayrıca, bilimsel araştırmalara verdiği destekler nedeniyle TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydına da teşekkürlerini iletti.
- 02:19Bülent Ersoy'dan Gırgıriye Müzikali Krizi Açıklaması: 'Kovulmadım, Yoğunluğumdan Ayrıldım!
- 02:09Washington'da tarihi müzakere: İsrail ve Lübnan bir araya geldi
- 01:59Liseli öğrenciler, itfaiyeden nefes kesen yangın tatbikatıyla hayata hazırlandı
- 01:49Çad'daki göl, uzaydan muhteşem bir ayna gibi görünüyor
- 01:39Yurt Dışına Çıkanlar Dikkat: SGK Denetimi Emekliliğinizi Tehlikeye Atabilir!





