SAĞLIK
Yayınlanma : 05 Mart 2026 07:48

Maraş otu kullanımı, sigara içmenin zararlarını aşabilir

Maraş otu kullanımı, sigara içmenin zararlarını aşabilir
Prof. Dr. İdris Altun, Maraş otu kullanımının sigara içmekten daha fazla zarara yol açabileceğini ve günde 8 paket sigara etkisi yaratabileceğini belirtti.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İdris Altun, halk arasında 'Maraş otu' olarak bilinen ürünün sinir sistemi üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarılarda bulundu. Altun, bu ürünün yüksek nikotin içeriği nedeniyle kullanan kişide günde 8 paket sigara içmiş kadar etki yaratabileceğini belirtti.

teknik yapı

SINIRLI KULLANIM, CİDDİ ZARARLAR

Kahramanmaraş’ta yaygın olarak kullanılan 'Maraş otu'nun sağlığa zararları dikkat çekiyor. Altun, bu ürünün nikotin etkisinin sigaradan farksız olduğunu ifade ederek, akciğerlerde kirlenme, damarlarda bozulma ve solunum yollarında daralma gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Özellikle çene sinir duyusunu etkileyerek his kaybına neden olabileceğini de ekledi.

BAĞIMLILIK RİSKİ YÜKSEK

Prof. Dr. Altun, 'Maraş otu'nun bağımlılık potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu ve dudak kanseri, dil kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Bu ürünün genellikle kavak ağacının külü ile hazırlandığını ve bu nedenle nikotin oranının fazlasıyla yüksek olduğunu vurguladı. Ayrıca, iskelet sistemi üzerindeki etkileri nedeniyle bel ve omurga bölgesinde ciddi sorunlar ortaya çıkarabileceğini söyledi.