Makam ekibine 44 bin 800 TL'lik ballı zam, halkın memuruna sıfır TL

Bütçeye gece yarısı eklenen maddeyle, makamlara hizmet eden personele 44 bin 800 TL ek ödeme planlanıyor. Aynı işi yapan diğer memurlar ve sınavla atananlar bu zammın dışında kalıyor.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gece yarısı bütçe yasa teklifine eklenen bir madde, kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. 'Teknik personel kaçmasın' gerekçesiyle hazırlanan düzenleme, makam koltuğu, arabası ve lojmanı olan üst düzey yöneticilere ek ödeme sağlıyor. Ancak bu ballı zam sadece yöneticilere değil, onlara hizmet eden çaycı, şoför, aşçı, hizmetli ve bahçıvan gibi yardımcı personeli de kapsayacak. Madde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeyi beklerken, bütçe metninden çıkarılacağı yönünde belirsizlik sürüyor.
ÇAYCININ MAAŞI 110 BİN 800 LİRAYA ÇIKABİLİR
Eğer 18'inci madde yasalaşırsa, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve TBMM Başkanlığı makamlarında 2012'den sonra görevlendirilen personele 44 bin 800 TL ek ödeme verilecek. Bu, halen ödenen 22 bin 400 liralık ek ödemenin iki katına çıkması anlamına geliyor. Örneğin, bugün 55 bin lira maaş artı 22 bin 400 TL ek ödeme alan bir çaycı veya şoför, yılbaşındaki toplu sözleşme zammıyla birlikte 44 bin 800 lira daha alacak. Bu durumda, eline geçen toplam maaş 110 bin 800 liraya yükselecek. Aynı hizmet sınıfında olup bu özel makamlarda çalışmayan memurlar ise bu ek ödemelerden hiç yararlanamayacak.
SINAVLA ATANANLAR ZAM ALAMIYOR
Sendikaların hazırladığı teknik çalışmaya göre, bu düzenleme tepeden atananları kapsarken, kendi imkanlarıyla görevde yükselme sınavını geçip atananları dışarıda bırakıyor. Çalışmada, 'Önergeyle merkez kariyer uzmanları ve üstü takdiren atama yapılan tüm kadrolara 22 bin ile 55 bin TL arasında zam yapılırken, görevde yükselme sınavıyla atanan hiçbir ünvana zam yapılmamıştır' ifadesi yer alıyor. Aynı çalışmada, bir genel müdürün alacağı ek ödemenin 75 bin 284 liraya çıkacağı hesaplanıyor. Maddenin iptaline ilişkin resmi bir adım atılmaması ve açıklama yapılmaması, görüşmeler sırasında 'zam kalsın' görüşünün hayata geçme riskini koruyor.
- 00:00Gazze yolunda alıkonulan Türkler Türkiye'ye dönüyor: Ankara devrede
- 23:51Yapısal veri analizi: Nvidia, Borsa İstanbul'u 9'a katladı, Türkiye GSYH'sini zorluyor!
- 23:42Germencik'te bayram öncesi market denetimleri hız kazandı
- 23:33Ayvalık'ta Kurban Bayramı öncesi 'Canlı Hayvan Pazarı' açıldı
- 23:23Aydın'da Başkan Çerçioğlu'na destek rüzgarı devam ediyor





