DÜNYA
Yayınlanma : 26 Ekim 2025 01:54

Litvanya'da hava sahası alarmı: Belarus'tan gelen balonlar endişe yarattı

Litvanya'da hava sahası alarmı: Belarus'tan gelen balonlar endişe yarattı
Litvanya, Belarus'tan gelen balonlar nedeniyle hava sahasını kapattı. Bu durum, Avrupa genelindeki hava trafiği kesintilerinin artışını tetikliyor.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki uluslararası havalimanı, Belarus'tan gelen balonlar nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Bu durum, ekim ayı içerisinde yaşanan dördüncü hava trafiği kesintisi oldu.

teknik yapı

DRONE VE TANIMLANAMAYAN HAVA İHLALLERİ

Son haftalarda Avrupa genelinde drone'lar ve tanımlanamayan hava ihlalleri nedeniyle Kopenhag, Münih ve Baltık bölgesindeki birçok havaalanında benzer sorunlar yaşanıyor. Litvanya makamları, bu balonların kaçak sigara taşıyan kaçakçılar tarafından gönderildiğini ifade ediyor.

SİYASİ SORUMLULUK VE GÜVENLİK TOPLANTISI

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun bu faaliyetleri engellemeyişi, Litvanya'da siyasi sorumluluk tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Litvanya Başbakanı Inga Ruginienė, ulusal güvenlik komisyonunun durumu detaylı bir şekilde değerlendirmek üzere toplanacağını duyurdu.