Rusya'nın Kuzeybatı Federal Bölgesi'nde gerçekleştirdiği bir ziyarette Medvedev, Litvanya'da nükleer unsurların bulunması durumunda Moskova'nın bu ülkeye saldırabileceğini açıkladı.
Nükleer varlık tehdidi
Medvedev, Litvanya'nın anayasal nükleer silah yasağını kaldırma girişimini eleştirerek, bu durumun Rusya'ya yönelik olası bir tehdidi artıracağını belirtti. Litvanya'nın bu hamlesinin, ülkenin hedef konumuna düşmesine yol açacağı uyarısında bulundu.
Askeri müdahale olasılığı
Medvedev, NATO'nun kolektif savunma ilkesinin geçerliliğini sorgulayarak, olası bir askeri müdahalede “Litvanya dünya haritasından silinecek” şeklinde ifadelerde bulundu. Bu açıklamalar, Litvanya'nın ABD nükleer silahlarını ülkesinde konuşlandırma tartışmalarıyla birlikte gerilimi artırdı. Kremlin Sözcüsü Peskov da, Litvanya'nın nükleer silah konuşlandırması durumunda Rus hedefi olacağını vurguladı. Rusya Devlet Başkanı Putin ise, ülkesinin Avrupalılara tehditte bulunmadığını iddia ederek, bu tehditlerin asılsız olduğunu savundu.








