Kuzey Irak'ta Petrol ve Gaz Üretimi Durdu: Saldırılar ve Ambargo Kaynaklı Kriz Derinleşiyor

Kuzey Irak'ta petrol ve doğal gaz sahaları, Bağdat yönetiminin ambargosu ve yasa dışı milislerin saldırıları nedeniyle üretimi durdurdu. IKBY, Bağdat'ı krizi derinleştirmekle suçlarken, diyalog çağrısı yaptı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Bağdat yönetiminin Erbil'in Türkiye'deki Ceyhan Limanı'na petrol ihracatına onay vermediği yönündeki açıklamalarına yanıt verdi. Bakanlık, Bağdat'ın ifadelerinin gerçeği çarpıttığını ve kamuoyunu yanıltmayı amaçladığını savundu.
AMBARGO VE SALDIRILAR ÜRETİMİ VURDU
Açıklamada, "Bağdat'taki mevcut hükümet, Gümrük Verileri Otomasyon Sistemini (ASYCUDA) kurma bahanesiyle ocak ayından bu yana Kürdistan Bölgesi'ne boğucu bir ambargo uyguladı ve tüccarlara dolar temin edilmesine izin vermedi. O zamandan beri hiçbir ticari hareketlilik olmadı." denildi. Tüm petrol ve doğal gaz sahaları ile rafinerilerinin "yasa dışı milisler" tarafından hedef alındığı belirtilen açıklamada, bu saldırılar sonucunda bölgedeki petrol ve doğal gaz sahalarında üretimin durduğu ve ihraç edilecek petrol ürünü kalmadığı vurgulandı.
BAĞDAT'IN ROLÜ VE DİYALOG ÇAĞRISI
IKBY, "Bağdat bu saldırılarla mücadele etmeye hazır değil ve bunları durduracak etkili önlemler de yok." değerlendirmesinde bulunurken, saldırganların çoğunun Bağdat'tan maaş aldığını, silahlandırıldığını ve finanse edildiğini iddia etti. Kürt halkının maaşlarının ise geciktirildiği ve eksik gönderildiği öne sürüldü. IKBY'nin defalarca yapıcı diyalog çağrısında bulunduğu ancak bu çağrıların görmezden gelindiği belirtilen açıklamada, bölgeye anayasaya aykırı bir gündem dayatılmaya çalışıldığı ifade edildi. Irak'ın tümünün fayda göreceği ve Kürdistan'ın baskı altında kalmayacağı bir sonuca ulaşmak için uzman ekiplerle görüşmeye hazır oldukları vurgulandı.
- 03:01Hollanda'da şaşırtan tarım yöntemi: Yüzüstü yatarak para kazanıyorlar!
- 02:51Mısır'da keşfedilen fosil, primat evrimini yeniden tanımlıyor
- 02:41Hayalet köyde yaşam: Ölenler için değil, kalanlar için bebekler dikiliyor
- 02:31Kocaeli'de doğal gaz kokusu paniği: Yangın ve gaz kaçağı peş peşe geldi
- 02:19Bülent Ersoy'dan Gırgıriye Müzikali Krizi Açıklaması: 'Kovulmadım, Yoğunluğumdan Ayrıldım!





