ÇEVRE
Yayınlanma : 15 Mart 2026 18:11

Kuşadası kıyılarında üzücü manzara: 3 deniz kaplumbağası ölü bulundu

Kuşadası kıyılarında üzücü manzara: 3 deniz kaplumbağası ölü bulundu
Kuşadası'nda aynı gün 2 yeşil deniz kaplumbağası ve 1 caretta caretta ölü bulundu. Trol ağlarına takılmış olabilecekleri düşünülen kaplumbağaların ölümüyle ilgili inceleme başlatıldı.
Kuşadası kıyılarında üzücü manzara: 3 deniz kaplumbağası ölü bulundu

Aydın'ın Kuşadası ilçesi sahillerinde aynı gün içinde 2 yeşil deniz kaplumbağası ve 1 caretta caretta olmak üzere toplam 3 deniz kaplumbağası ölü olarak bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, kaplumbağaların trol ağlarına takılarak ölmüş olabileceği değerlendiriliyor.

teknik yapı

DENİZ KORİDORUNDA TRAJEDİ

Yuvalama alanları genellikle Hatay, Adana ve Mersin kıyıları olan Chelonia mydas türü 2 genç yeşil deniz kaplumbağası ile yetişkin bir Caretta caretta, Kuşadası sahillerinde cansız halde kıyıya vurdu. Yapılan ilk incelemelerde kaplumbağalar üzerinde herhangi bir yara izi veya dış etken kaynaklı bir olumsuzluğa rastlanmadı. Bu durum, ölümlerin muhtemelen başka bir nedenden kaynaklandığına işaret ediyor.

TROL AĞLARI TEHDİT Mİ?

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, kaplumbağaların Kuşadası Körfezi'nde avlanan trol teknelerinin ağlarına hedef dışı av olarak takılmış olabileceğini belirtti. Sürücü'ye göre, trol ağlarına takılan kaplumbağalar uzun süre su altında kaldıkları için nefes almak amacıyla yüzeye çıkamayıp boğularak hayatlarını kaybediyor. Ölü bulunan caretta caretta'nın dişi olması ve diğer iki yeşil deniz kaplumbağasının henüz genç evrede bulunması, deniz kaplumbağalarının geleceği açısından endişe verici bir durum olarak kaydedildi. Bilimsel incelemeler için doku ve kabuk örnekleri Adnan Menderes Üniversitesi'ne gönderildi. Sürücü, trol avcılığının deniz canlılarının yanı sıra deniz tabanındaki ekosistemi ve sualtı kültürel mirasını da olumsuz etkilediğini vurgulayarak, ilgili kurumların denetimleri artırması ve Kuşadası kıyılarında trol avcılığının yasaklanması gerektiğini ifade etti.