Kuşadası kıyıları bir kez daha hüzünlü bir tabloyla karşılaştı: İki deniz kaplumbağası cansız bulundu

Kuşadası'nda biri yeşil, diğeri iribaşlı iki deniz kaplumbağası ölü bulundu. Balıkçı ağları veya kirlilikten şüpheleniliyor, ölümler denizel biyoçeşitliliği tehdit ediyor.Kuşadası kıyıları bir kez daha hüzünlü bir tabloyla karşılaştı: İki deniz kaplumbağası cansız bulundu
Aydın'ın incisi Kuşadası'nda deniz ekosisteminin hassas canlıları olan iki farklı türde deniz kaplumbağası, kıyıya ölü olarak vurdu. Bu trajik durum, bölgedeki denizel yaşamın karşı karşıya olduğu tehlikeleri bir kez daha gözler önüne serdi.

EKOSİSTEMİN SESİ KISILDI: İKİ FARKLI TÜR KAYIP
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Kuşadası Körfezi'nin iki farklı noktasında, biri yeşil deniz kaplumbağası, diğeri ise iribaşlı deniz kaplumbağası olmak üzere iki bireyin cansız bedenine ulaşıldı. Yetkililer, Kuşadası Körfezi'nin deniz kaplumbağaları, yunuslar ve Akdeniz fokları gibi koruma altındaki türler için hayati önem taşıyan bir yaşam ve beslenme alanı olduğunu vurgularken, son dönemdeki artan kaplumbağa ölümlerinin özellikle trol balıkçılığı kaynaklı hedef dışı avlanma ve deniz kirliliğinden kaynaklandığına dikkat çekti.

BALIK AĞLARI MI, KİRLİLİK Mİ? ÖLÜM NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
İlk olayda Kadınlar Denizi sahilinde bulunan juvenil dönemdeki yeşil deniz kaplumbağasının, balıkçı ağlarına takılarak yaşamını yitirmiş olabileceği değerlendiriliyor. İkinci olayda ise Düşler Yakası Plajı'nda kıyıya vuran iribaşlı deniz kaplumbağasının baş bölgesinde ve karapasında belirgin doku bozulmaları ve renk değişimleri tespit edildi. Yaklaşık 12,5 santimetre karapas uzunluğuna sahip ve 2-3 yaşlarında olduğu tahmin edilen bu genç bireyin, genellikle açık denizlerde yaşaması ve kıyıya vurmasının olağan dışı olması, ölüm nedeninin araştırılmasını zorunlu kılıyor. Enfeksiyon ihtimaliyle birlikte plastik ve benzeri atıkların etkili olabileceği üzerinde duruluyor. Her iki kaplumbağadan alınan doku ve kabuk örnekleri, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için uzmanlara gönderildi.

EKODOSD UYARIYOR: DENİZEL BİYOÇEŞİTLİLİK TEHDİT ALTINDA
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürüc, yaşanan bu acı kayıpların, bölgedeki denizel biyoçeşitliliğin ne denli ciddi bir tehdit altında olduğunu gösterdiğini belirtti. Sürüc, hedef dışı avlanmanın azaltılması, trol balıkçılığına yönelik denetimlerin sıkılaştırılması, deniz kirliliğinin önlenmesi ve izleme çalışmalarının kesintisiz sürdürülmesi gerektiği çağrısında bulundu.
- 07:28İki duvar arasında antik hazine: 97 altın sikke bulundu
- 07:19Nazlı Bulum, ilk cinsel deneyim itirafının ardından evlilik kararıyla gündemde
- 07:09Milyoner talihli sayısı iki, ama hayal kırıklığı büyük ikramiye kayıp
- 06:59Hırvatistan'da yeni dönem: Akşam 20'den sonra alkol satışı yasaklanıyor, tatilciler dikkat!
- 06:49Yollardaki çukurları dakikalar içinde yok eden devrimsel sistem




