• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 08 Eylül 2026 05:35

Kuduz aşıları sahte çıktı, toplama işlemi başlatıldı

Kuduz aşıları sahte çıktı, toplama işlemi başlatıldı
Hindistan'da Türkiye'ye de ihraç edilen Abhayrab kuduz aşısının sahte olduğu ortaya çıktı. Etkililik testlerini geçemeyen aşılar toplatılıyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve gözaltılar var.

Hindistan'da yaygın olarak kullanılan ve Türkiye dahil birçok ülkeye ihraç edilen kuduz aşısının sahte olduğunun ortaya çıkmasıyla büyük bir skandal patlak verdi. Hindistan ilaç düzenleme kurumu, Abhayrab marka kuduz aşısının bir partisinin etkililik testlerinde başarısız olduğunu belirleyerek standart dışı ve potansiyel olarak sahte ilaç sınıfına aldı.

Sahte aşılar piyasada endişe yarattı

Hindistan'ın toplam iç kuduz aşısı pazarının önemli bir kısmını oluşturan Indian Immunologicals Ltd (IIL) firması, yapılan incelemelerde incelenen aşı şişelerinin kendileri tarafından üretilmediğini açıkladı. IIL Başkan Yardımcısı Sunil Tiwari, aşı numunelerinin ruhsatsız bir konut adresinden toplandığını belirtti. Bu durum, son iki yılda sahte Abhayrab ilaçlarının ikinci kez toplatılmasına yol açan bir krizi gözler önüne serdi. Şirket yetkilileri, yetkili kanallardan dağıtılan orijinal parti aşıların 83 bin 370 şişeden oluştuğunu ve hastaneler ile lisanslı eczanelerdeki ürünlerin bu durumdan etkilenmediğini vurguladı. Ancak, tespit edilen sahte dozların Türkiye'deki hayvan ısırması sonrası kuduz önleyici olarak kullanıldığı ve Hindistan'da toplatılmaya başlandığı bildirildi. Avustralya da 9 ay önce benzer bir uyarıda bulunmuştu. Yapılan analizlerde, sahte aşıların etkililik şartlarını karşılamadığı, bu durumun da aşılanan kişilerin kuduzdan ölme riskini artırdığı kaydedildi. Olayla ilgili olarak Delhi Polisi dört kişiyi gözaltına aldı, soruşturma ise devam ediyor.