• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 03 Ağustos 2026 17:09

Karadeniz'deki çatışmalar, küresel gıda krizini tetikleyecek mi?

Karadeniz'deki çatışmalar, küresel gıda krizini tetikleyecek mi?
Karadeniz'deki çatışmalar, küresel gıda güvenliğini tehdit ediyor. Saldırılar, buğday fiyatlarını yükseltirken, Afrika ve Orta Doğu'da açlık riski artıyor.

Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan Rusya ile önemli bir tarım ihracatçısı olan Ukrayna arasında Karadeniz bölgesindeki liman tesislerine ve ticari gemilere yönelik saldırılar giderek artıyor.

İHA SALDIRILARI TEHDİT OLDU

Rusya Tahıl İhracatçıları ve Üreticileri Birliği, Ukrayna'nın düzenlediği İHA saldırılarının, yakın gelecekte Karadeniz üzerinden yapılan tahıl ihracatını durdurabileceğini belirtti. Bu durumun, küresel buğday fiyatlarını artıracağı ve özellikle Afrika ile Orta Doğu'da açlık riskini tehlikeli boyutlara ulaştıracağı vurgulandı. Birlik, bu sezon Rus buğdayı arzında yaşanacak kısıtlamanın 30 ila 35 milyon metrik tona ulaşabileceğini öngörüyor.

AÇIK VE FİYAT ARTIŞI RİSKİ

Bu miktar, küresel buğday ticaretinin yaklaşık yüzde 15'ine tekabül ediyor ve alternatif ülkelerden yapılacak ihracatla kapatılmasının mümkün olmadığı ifade ediliyor. Mevcut olumsuz koşullar devam ederse, buğdayın ton başına FOB fiyatının 340 ile 370 dolar aralığına yükselebileceği, hatta 400 doları aşabileceği tahmin ediliyor. Bu artışın, pandemi dönemindeki lojistik aksamalardan daha büyük bir gıda enflasyonu dalgası yaratacağı belirtiliyor. Orta Doğu ve Afrika'nın, Karadeniz havzasına bağımlı olarak bu krizden en fazla zarar göreceği uyarısı yapılmakta. Ukrayna'nın Temmuz ayından bu yana sürdürdüğü İHA saldırılarının, Rusya'nın Taman limanındaki ana ihracat terminaline ciddi hasar verdiği bildirildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın nakliye hatlarına yönelik saldırılarının küresel gıda güvenliğini tehdit ettiğini ve Avrupalı ortaklardan yardım istediğini ifade etti. Bu durum, dünya genelinde gıda güvenliği açısından büyük bir alarm zillerinin çalmasına neden olmaktadır.