EKONOMİ
Yayınlanma : 27 Ekim 2025 06:03

Kademeli doğalgaz tarifesi: Dar gelirli haneler için destek çağrısı

Kademeli doğalgaz tarifesi: Dar gelirli haneler için destek çağrısı
Sektör temsilcileri, doğalgaz faturalarındaki artışa karşı dar gelirli hanelere destek verilmesi gerektiğini savunuyor.

Doğalgaz faturalarının iki katına çıkmasıyla birlikte, sektör temsilcileri kademeli tarifeye geçişte dar gelirli hanelerin desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

teknik yapı

YÜKSEK MALİYETLER ENDİŞE YARATIYOR

Erzurumda doğalgaz açmanın yıllık maliyeti 20 bin lirayı aşarken, Ankarada bu rakam 15 bin lira, İstanbulda ise 10 bin liranın üzerinde seyrediyor. Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Doğalgaz Komisyon Başkanı Hüseyin Kaya, kademeli doğalgaz uygulamasının 1 Ocakta başlayabileceğini belirterek, konutlarda ortalama 12 TL/metreküp olan satış fiyatının ticarilerde 26 TL/metreküp seviyesine ulaştığını ifade etti.

ADİL BİR SİSTEM İÇİN DENGELENMELER ÖNEMLİ

Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği Gaz Grubu Başkanı Ediz Öztürk, enerji yönetiminin kademeleri belirlerken iklim koşulları ve kullanıcı profillerini dikkate alması gerektiğini dile getirdi. Öztürk, özellikle kış aylarında yüksek tüketim yapan dar gelirli haneler için destek mekanizmalarının hayata geçirilmesinin önemini vurguladı. Kademeli tarifeye geçişin resmi takvimi henüz açıklanmadı, ancak uygulamanın kademeli ya da pilot bir şekilde başlaması bekleniyor.