• satrroıad dörüm
  • ceylan hafriyat
  • yk enerji
  • Aknparti Bodrum
EKONOMİ
Yayınlanma : 01 Kasım 2026 05:53

2027'de elektrik sınırı düşüyor, gaz limitleri açıklandı

2027'de elektrik sınırı düşüyor, gaz limitleri açıklandı
Elektrikte yıllık tüketim eşiği 2027'de 4 bin kWh'den 3 bin kWh'ye indirilecek. BOTAŞ'ın kasım ve aralık doğalgaz limitleri illere göre açıklanırken EMO kararın geri çekilmesini istedi.

Elektrikte yıllık tüketim eşiği 2027’den itibaren 4 bin kilovatsaatten 3 bin kilovatsaate indirilecek. BOTAŞ, kasım ve aralık aylarında doğalgazda kademeli fiyatlandırmaya esas olacak aylık tüketim sınırlarını illere göre duyurdu. Elektrik Mühendisleri Odası kararın geri alınmasını isterken muhalefet enerji maliyetlerine tepki gösterdi.

Elektrik sınırı 3 bin kWh’ye düşüyor

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, sınırın azaltılmasıyla daha fazla hanenin Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamında serbest piyasa fiyatlarından etkilenebileceği uyarısında bulundu. Oda, “Konut aboneleri için 3 bin kWh’e düşürülen son kaynak limiti kararı derhal geri çekilmeli” çağrısı yaptı. YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, kararı “AKP’nin vatandaşa kurduğu 2027 model yeni bir tuzak” sözleriyle niteledi. İzmir Milletvekili Ednan Arslan, dağıtım bedelinin Aralık 2022’de kilovatsaat başına 0,33 liradan 2,42 liraya yükseldiğini belirtti. Arslan, “Artış yüzde 633. Yüksek dağıtım bedellerini geri çekin” dedi.

Doğalgaz tüketim sınırları illere göre değişiyor

BOTAŞ’ın açıkladığı limitler kasımda Ankara için 283,78, İstanbul için 136,01, İzmir için 67,97 metreküp oldu. Aralık ayı sınırları Ankara’da 420, İstanbul’da 259,35, İzmir’de 196,23 metreküp olarak belirlendi.