Kaçak elektrikle ısınma tehlikesi: Bölge karanlığa gömülüyor!

Güneydoğu'da kaçak elektrikle ısınma, şebekeyi çökertme tehlikesi yaratıyor. Dicle Elektrik, artan tüketimin arıza ve kesintilere yol açtığını, yasal kullanıcıları mağdur ettiğini ve ekonomik olmadığını duyurdu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kış aylarında artan kaçak elektrik kullanımı ve elektrikli ısıtıcıların yaygınlaşması, enerji arzını tehlikeye atıyor. Dicle Elektrik, bu durumun dağıtım şebekesinde aşırı yüke neden olarak arıza ve kesintilere yol açtığını bildirdi.

Şebeke Altyapısı Zorlanıyor
Dicle Elektrik Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, ısınma ihtiyacının kaçak elektrikle karşılanmasının şebeke altyapısını zorladığını ve sürdürülebilir enerji dağıtımını sekteye uğrattığını belirtti. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde elektrikli soba gibi cihazların aynı anda devreye girmesi trafolarda hasara yol açıyor ve enerji kesintilerine neden oluyor. Soğuk havaların etkisiyle bireysel elektrikli ısıtıcı kullanımının artması, özellikle kaçak tüketimin yaygın olduğu bölgelerde şebeke altyapısına ciddi zararlar veriyor. Bu durum, trafolarda aşırı yüklenmeye, bağlantı noktalarında gevşemeye ve koruma sistemlerinin sık devreye girmesine yol açıyor.
Kaçak Kullanım Sürdürülebilirliği Engelliyor
Tüzün, dünyanın hiçbir yerinde konut ısıtmasının kaçak elektrikle sağlanamayacağını ve hiçbir şebekenin bu yükü taşıyamayacağını vurguladı. Şirketin araştırmalarına göre, kaçak elektrik kullanan tüketiciler yasal kullanıcıların 9-10 katı kadar elektrik tüketiyor. Bu durum, dağıtım şirketinin sürdürülebilir hizmet sunmasını engellerken, özellikle kırsal bölgelerde kaçak tüketimin yoğunlaşması hem teknik arızaları artırıyor hem de yasal kullanıcıları mağdur ediyor. Tüzün, "Kaçak kullanım, diğer abonelerin de elektriksiz kalmasına neden oluyor. Bu sebeple tüm abonelerimizin kayıt dışı tüketimden kaçınarak, ortak sistemin zarar görmesini engellemeleri gerekiyor" dedi.
Ekonomik Olmayan Isınma Çözümü
Kaçak elektrik kullanımının yanı sıra, elektrikli ısıtıcıların yoğun ve bilinçsiz şekilde yasal yollardan kullanılması da kullanıcıların bütçesini olumsuz etkiliyor. Mesken tarifesinde uygulanan kademeli sistem nedeniyle yüksek tüketim faturaları hızla üst kademeye taşıyor. 3 Kilovat-saat gücünde sıradan bir ısıtıcının günde 8 saat çalışması durumunda aylık maliyetinin yaklaşık 3 bin lirayı bulduğuna dikkat çekildi. Bu rakamın cihaz sayısı ve güç arttıkça katlanarak yükseldiği belirtildi.
- 09:49Sultanhisar'da öğrencilere hat sanatı eğitimi verildi
- 09:39Marmaris halk plajları deniz sezonuna hazır: Ücretsiz şemsiyeler yerleşiyor
- 09:29Balıkesir'de orman yangınlarına karşı çevre temizliği etkinliği düzenlendi
- 09:19Ev sahibi, duvarlardan gelen gizemli seslerin kaynağını öğrenince şok geçirdi
- 09:09Yeni yaşam alanı: Yurt Kafe ve Işıklı Parkı hizmete girdi




