• satrroıad dörüm
DÜNYA
Yayınlanma : 15 Temmuz 2026 03:32

Japonya'da lastik devrimi: Hava basmaya gerek kalmayacak

Japonya'da lastik devrimi: Hava basmaya gerek kalmayacak
Bridgestone, AirFree adlı havasız lastik teknolojisini Japonya'da bir test projesiyle denemeye başladı. Teknolojinin ticari olgunluğa ulaşması için zorluklar aşılmalı.

Geri dönüştürülebilir malzemelerle üretilen ve aşınan kauçuk sırtı yenilenebilen havasız lastik teknolojisi olan AirFree, çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor.

Japonya\

TEKNİK ENGELLER AŞILAMALI

Ancak bireysel binek araç pazarı için henüz ticari olgunluğa ulaşmış değil. Bridgestone, bu yenilikçi teknolojiyi kitlesel üretime taşımadan önce, karşılaştığı teknik engelleri aşmak adına Japonya'da yerel bir test projesine başladı. Prototipler, çevre kirliliğini azaltma ve uzun ömürlülük vaat etmesine rağmen, bireysel otomobil kullanıcılarının günlük sürüş dinamiklerini karşılamakta zorlanıyor.

GERÇEK ZAMANLI VERİLER ÖNEMLİ

Yapılan teknik analizler; yüksek hızda esneklik, ani frenlemedeki sürtünme, sert virajlardaki yanal kuvvetler ve değişken hava sıcaklıklarındaki malzeme direnci gibi unsurların havasız lastiklerin önündeki en büyük engeller olduğunu gösteriyor. Bridgestone, AirFree teknolojisini doğrudan satışa sunmak yerine, Shiga eyaletine bağlı Higashiomi şehrinde otonom bir halk taşıma aracıyla test ediyor. Bu aracın lastiklerinden elde edilecek veriler, teknolojinin geleceğini belirleyecek.