• ceylan hafriyat
DÜNYA
Yayınlanma : 25 Ağustos 2026 07:59

İranlı hackerlar İngiltere'de enerji santralini devre dışı bıraktı

İranlı hackerlar İngiltere'de enerji santralini devre dışı bıraktı
İranlı hackerlar, İngiltere'deki bir elektrik santralini dört gün boyunca devre dışı bıraktı. Bu başarılı siber saldırı, iki ülke arasında güvenlik endişelerine yol açarken, İngiliz hükümeti acil önlemler aldı.

İran rejimiyle bağlantılı olduğu düşünülen bilgisayar korsanları, İngiltere'deki bir elektrik santralini dört gün boyunca çalışamaz hale getiren bir siber saldırı gerçekleştirdi. Bu olay, İranlı hackerların İngiltere'deki kritik bir altyapı tesisini hedef alıp işlevsiz bırakmayı başardığı ilk vaka olmasıyla dikkat çekiyor ve türünün en başarılı siber saldırılarından biri olarak değerlendiriliyor.

Güvenlik alarmı verildi

Geçtiğimiz ay ABD'nin 12 eyaletindeki su altyapısını etkileyen siber saldırılarla aynı döneme denk gelen bu gelişme, ABD ve İngiltere arasında ciddi bir güvenlik alarmına neden oldu. İngiliz yetkililer, güvenlik endişeleri nedeniyle hedef alınan elektrik santralinin ismini ve yerini gizli tutarken, tesisin dört günlük onarım sürecinin ardından tekrar faaliyete geçtiği bildirildi. Saldırıya uğrayan tesisin nispeten küçük ölçekli olması, kesintinin Birleşik Krallık genelindeki elektrik tedarikini veya ulusal şebekeyi etkilemediği belirtildi.

Hükümetten acil önlemler

Tehlikeli boyutlara ulaşan bu olayın ardından İngiliz hükümeti, ulusal enerji şirketlerinin yöneticileriyle acil bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Şirketlere yönelik tehditlerle mücadele stratejileri ve yeni güvenlik talimatlarını içeren resmi yazılar gönderildi. Bu sürecin, İngiliz istihbarat teşkilatı GCHQ'ya bağlı Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) tarafından bizzat yönetildiği kaydedildi. İngiliz ve Amerikan istihbarat servisleri, Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore kökenli hackerların devlet kurumlarını ve altyapı tesislerini sürekli hedef aldığı konusunda daha önce uyarılarda bulunmuştu, ancak İngiltere'deki bir elektrik santralini devre dışı bırakmayı başaran ilk grup İranlı hackerlar oldu.