İngiltere'de ırkçı bulunması gerekçesiyle duş jeli reklamı yasaklandı

İngiltere'deki Reklam Standartları Kurumu ASA, Sanex'in Haziran ayında yayınlanan ve ırkçı bulunabilecek bir duş jeli reklamını yasakladı. Reklam, koyu tenli kişiler hakkında olumsuz klişeler içerdiği gerekçesiyle eleştirildi.
İngiltere’de yayınlanan bir Sanex duş jeli reklamı, ırkçı algı yaratabileceği gerekçesiyle yasaklandı. Reklam Standartları Kurumu ASA, Haziran ayında yayınlanan televizyon reklamını yayından kaldırdı. Karar, reklamın koyu ten rengine sahip kişiler hakkında olumsuz klişeleri pekiştirdiğini öne süren iki şikayet üzerine alındı.
REKLAMDAKİ GÖRÜNTÜLER
Reklamda, ciltlerinde kırmızı çizikler olan siyahi bir model ve kil benzeri bir maddeyle kaplı başka bir model yer alıyordu. Ardından, beyaz tenli bir kadının duş aldığı bir sahne gösterildi. 'Rahatlama duş almak kadar basit olabilir' sloganıyla sona eren reklam, Sanex’in sahibi Colgate-Palmolive tarafından, farklı cilt tonlarını göstererek çeşitliliğe bağlılığını yansıttığı savunulmuştu. Şirket, sahnelerin ırk temelli bir karşılaştırma değil, 'öncesi ve sonrası' etkisini göstermek için kurgulandığını belirtti. Reklamın yayına girmesine onay veren Clearcast şirketi de reklamın kapsayıcı bir mesaj verdiğini düşündüğünü açıkladı.
ASA'NIN KARARI
Ancak ASA, reklamın niyetinin çeşitlilik göstermek olsa da, kurgunun izleyicide farklı bir algı oluşturduğunu vurguladı. Kurumun açıklamasında, 'Kaşıntılı ve kuru cilt ile ilişkilendirilen siyah cildin sorunlu olduğu, ürünün ardından beyaz cildin pürüzsüz ve temiz hale geldiği yansıtıldı. Bu, beyaz tenlilerin siyah tenlilere göre daha üstün olduğu şeklinde yorumlanabilir.' denildi. ASA, reklamın yayın kurallarını ihlal ettiğini ve ciddi bir suç teşkil edebileceğini belirterek tamamen yasaklanmasına karar verdi.
- 08:52Avrupa'da sinsi tehlike: Bebekler bile risk altında, CYBE'lerde rekor artış!
- 08:45Koyun yünü: Doğanın kurtarıcısı olarak geri döndü
- 08:38Riyad'da Kumların Altından Bin Yıllık Hazine Çıktı: Altın, Gümüş ve Değerli Taşlarla Dolu Çömlek Bulundu
- 08:27Zeytinin tanesi 50 lira: Ticaret Bakanlığı devrede
- 08:16Otoyolun üzerinde hayata geçen köprü: Bir parktan fazlası





