DÜNYA
Yayınlanma : 21 Ağustos 2025 09:30

İngiltere'de ırkçı bulunduğu gerekçesiyle duş jeli reklamı yasaklandı

İngiltere'de ırkçı bulunduğu gerekçesiyle duş jeli reklamı yasaklandı
İngiltere'deki Reklam Standartları Kurumu ASA, Sanex'in Haziran ayında yayınlanan ve ırkçı bulunduğu gerekçesiyle iki şikayet alan duş jeli reklamını yasakladı. ASA, reklamın beyaz tenlileri siyah tenlilere üstün gösterdiğini belirtti.

İngiltere’de yayınlanan bir Sanex duş jeli reklamı, ırkçı olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Reklam Standartları Kurumu ASA, Haziran ayında yayınlanan televizyon reklamını, iki şikayetin ardından yayından kaldırdı. Şikayetler, reklamın koyu ten rengine sahip kişiler hakkında olumsuz klişeleri pekiştirdiğini iddia ediyordu.

teknik yapı

REKLAMDAKİ SAHNELER

Reklamda, cildi kırmızı çiziklerle kaplı siyahi bir model ve kil benzeri bir maddeyle kaplı başka bir model yer alıyordu. Ardından, beyaz tenli bir kadının duş aldığı bir sahne gösteriliyordu. 'Rahatlama duş almak kadar basit olabilir' sloganıyla sona eren reklam, Sanex'in sahibi Colgate-Palmolive tarafından, farklı cilt tonlarını göstermesi ve çeşitliliğe bağlılığını yansıtması amacıyla hazırlanmıştı. Şirket, sahnelerin ırk temelli bir karşılaştırma için değil, 'öncesi ve sonrası' etkisini göstermek için kullanıldığını savundu. Reklamın yayına girmesine onay veren Clearcast şirketi de reklamın kapsayıcı bir mesaj verdiğini düşündüğünü belirtti.

ASA'NIN KARARI

Ancak, ASA, reklamın niyetinin çeşitlilik göstermek olsa da kurgunun farklı bir algı oluşturduğunu vurguladı. Kurumun açıklamasında, 'Kaşıntılı ve kuru cilt ile ilişkilendirilen siyah cildin sorunlu olduğu, ürünün ardından beyaz cildin pürüzsüz ve temiz hale geldiği yansıtıldı. Bu, beyaz tenlilerin siyah tenlilere göre daha üstün olduğu şeklinde yorumlanabilir.' denildi. ASA, reklamın yayın kurallarını ihlal ettiğini ve ciddi bir suç teşkil edebileceğini belirterek tamamen yasaklanmasına karar verdi.