Hollanda, Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke olarak öne çıkıyor

Hollanda, Türkiye'ye yaptığı 34 milyar dolarlık yatırım ile en fazla yatırım yapan ülke konumunda. İki ülke arasındaki ticaret hacmi de hızla artıyor.
Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, ülkesinin Türkiye’deki doğrudan yatırımlarda uzun bir süre lider konumda olduğunu ifade etti.

YATIRIMLARDAKİ BÜYÜKLÜK
Wijnands, Hollandalı şirketlerin 2002 yılından itibaren Türkiye’ye yaptığı yatırımların toplamda yaklaşık 34 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bu yatırım tutarı, Türkiye’ye gelen toplam doğrudan yabancı yatırımların yaklaşık yüzde 17’sine karşılık geliyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi verilerine göre, Hollanda 2024 yılında Türkiye’ye 2 milyar 863 milyon dolarlık yatırımla en fazla doğrudan yatırım yapan ülke oldu.
TİCARET HACMİ ARTIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye ile Hollanda arasındaki dış ticaret hacmi 2024 yılında yaklaşık 14 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin Hollanda’ya ihracatı ise 2025 yılında yaklaşık 7,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, Hollanda’nın Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 9’uncu ülke olmasını sağladı. 2026 yılına da ticarette olumlu bir başlangıç yapıldı ve yılın ilk ayında Hollanda’ya yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artarak 580 milyon doları geçti. Wijnands, ayrıca Hollanda’nın Türk yatırımcılar için Avrupa pazarına açılan önemli bir merkez olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki yarım milyondan fazla Türk toplumunun ekonomik ilişkilerin gelişiminde kritik bir rol oynadığını söyledi. Hollandalı yatırımcıların Türkiye’de özellikle tarım, sağlık ve yenilenebilir enerji alanlarında yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini ifade etti.
- 05:51Kanala kurban giden askeri alan: Tarih mi, rant mı?
- 05:4119 Mayıs’ta da durmak yok: Orman alanları ranta açılıyor
- 05:31Marketlerde şok değişim: Tarihi geçen ürünler artık göz önünde olacak!
- 05:21Haluk Levent'in İsrail eleştirisi sırasında yayın kesildi, sansür tepkisi geldi
- 05:11Euro Bölgesi'nde ticaret dengesi şaşırttı: Mart ayında 7,8 milyar euro fazlalık




