Hindistan'ın Solapur ilçesindeki Boramani çayırlarında yapılan bir keşif, araştırmacıların dikkatini çekti. Ekipler, devriye sırasında tesadüfen buldukları yaklaşık 15 metre çapında, spiral bir yapıya sahip taş labirent ile karşılaştılar.

TARİHİ BAĞLANTILAR
Bu karmaşık yapının, Satavahana dönemine ait olabileceği ve Hindistan ile Roma İmparatorluğu arasındaki ticari bağlantılarla ilişkili olduğu düşünülüyor. İlk değerlendirmeler, labirentin bölgenin geçmişte önemli bir ulaşım ve ticaret güzergahı olarak kullanıldığına dair yeni kanıtlar sunduğunu ortaya koyuyor. Yapının çevresindeki toprak tabakaları ve taş dizilimleri, yaklaşık iki bin yıl boyunca büyük ölçüde korunduğunu gösteriyor.
KÜLTÜREL ETKİLEŞİMLERİN İZİ
Uzmanlar, benzer desenlerin Roma dönemine ait bazı sikkelerde ve Akdeniz'deki antik labirent tasarımlarında da görüldüğünü belirtiyor. Bu durum, labirentin sadece sembolik bir anıt değil, aynı zamanda dönemin kültürel etkileşimlerinin bir yansıması olabileceğini düşündürüyor. Araştırmacılar, bu labirentin antik çağda Hindistan'ın batı kıyılarından iç bölgelere uzanan ticaret yollarında önemli bir işaret noktası olarak kullanılmış olabileceğini ifade ediyor. Ancak labirentin kesin kullanım amacı henüz netleşmiş değil ve arkeologlar, yapının yön bulma sistemi, ritüel alanı ya da törensel bir merkez olarak kullanılmış olabileceğini değerlendiriyor.







